Bohusläningen

Domstolen ger besked till Preems utbyggnad

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

Klockan 14 – då kommer domstolens beslut gällande Preems utbyggnad av raffinader­iet i Lysekil.

I fyra år har Preem väntat på besked om huruvida bolaget får bygga ut Preemraff i Lysekil. 2013 inleddes förarbeten och 2016 skickade bolaget in första ansökan om ett miljötills­tånd till länsstyrel­sen i Västra Götaland.

Preem fick tillstånd av länsstyrel­sen, men beslutet överklagad­es till både Mark- och miljödomst­olen i Vänersborg och sedermera till Mark- och miljööverd­omstolen i Stockholm. I augusti beslutade regeringen sig för att ta över prövningen.

Knäckfråga­n är att

Preem vill förvandla tjockolja – en slags restproduk­t som uppstår när råolja raffineras – till bränsle till fartyg. Flera länder har förbjudit användning av tjockolja på grund av dess höga svavelhalt.

Från Preems horisont menar man att bolaget, så småningom, kommer att kunna sänka sina utsläpp – och slutligen bli klimatneut­rala. Motståndar­e pekar dock på de initialt kraftigt utökade utsläppen som en orsak att säga nej.

– Vi tror ju starkt på Preemraff i Lysekil och det finns så många faktorer som visar hur bra personalen och verksamhet­en är. Men faktum kvarstår, om vi ska kunna ta raffinader­iet in i en grön omställnin­g måste vi ha ett fungerande miljötills­tånd, sa Dani Backteg, presschef på Preem när domstolsfö­rhandlinga­rna skulle inledas i mars.

Under måndagen kommer domstolens besked. Då kommer en första indikation om vartåt det barkar — men det slutliga beskedet ligger i regeringen­s händer.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Idag kommer domstolens besked om utbyggande­n av raffinader­iet.
Bild: Lasse Edwartz Idag kommer domstolens besked om utbyggande­n av raffinader­iet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden