Bohusläningen

Psykologen: Förklara ditt behov av avstånd

- Carin Fock/tt

CORONAVIRU­SET

Tumstockar, badringar och hemmasnick­rade skydd med rockringar. Det finns flera exempel på kreativa lösningar för att upprätthål­la den fysiska distanseri­ngen under coronapand­emin.

Men hur lätt är det att fortsätta hålla avstånd när trängseln ökar?

I en social situation kan det vara lätt att glömma bort att vi fortfarand­e ska hålla en viss distans till varandra för att hindra spridninge­n av coronaviru­set. Vi kan hamna i gamla beteendemö­nster, säger Erik Andersson, psykolog och forskare vid Karolinska institutet.

– Känner vi varandra närmar vi oss ofta automatisk­t varandra – och rätt var det är så lutar vi oss mot den andre eller sitter för nära, säger han.

Erik Andersson tror att tricket för att fortsätta hålla avstånd är att vara förberedd, och på så sätt förekomma en situation där du måste förklara dig.

– De flesta är medvetna om att man ska vara försiktig och hålla avstånd till varandra, men sedan har alla olika preferense­r för hur långt det fysiska avståndet ska vara. Om du redan innan du träffar någon har tänkt ut vad du önskar och har för avståndsbe­hov, så kan du slippa jobbiga situatione­r.

Han menar att man redan före mötet berättat för personen varför man vill ta extra avstånd.

–Det är bättre att förekomma problemet än att man till slut hamnar i en situation där man måste be någon att backa. Hör man till en riskgrupp, så är det bra att berätta det, så att andra tar större hänsyn. Den andra aspekten är att också tänka på hur andra jag möter vill ha det gentemot mig, så att jag inte är för nära någon utan att ha kollat av det med personen, säger Erik Andersson.

 ?? Foto: Karolinska institutet ?? Erik Andersson.
Foto: Karolinska institutet Erik Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden