Bohusläningen

Mer liv i trädgården med olika vattenhål

- Mikael K Nilsson/tt

Att vattna trädgården är ju givet, men med oaser och vattenhål lockar du såväl törstiga insekter som andra djur. På kuppen bidrar du till den biologiska mångfalden.

Snart kan du njuta av sommaren i din trädgård. Du sluter ögonen. Fåglarna hör du nog – och surrandet från humlor och flugor. Säkert prasslar det bland något bladverk – och så hörs ett ”koack” och ett plums. På kvällskvis­ten krafsar igelkotten fram över tomten.

Att skapa naturliga

miljöer på den egna täppan kan var och en göra, men det kräver variation av utrymmet.

– Tänk på din trädgård som ett lapptäcke, där var lapp är en sorts miljö, säger Marie Dacke, professor i sinnesbiol­ogi.

– Skuggigt på något ställe, soligt på något, torrt, fuktigt..., säger Låtta Skogh, biologired­aktör på Nationalen­cyklopedin.

Tillsamman­s har de

skrivit och fotografer­at ”Trädgårdsd­jur”, en bok om hur smådjurens – och människans – plats på täppan kan bli lite livfullare, få mer mångfald. För listan över hotade insektsart­er lång och som trädgårdsä­gare kan du hjälpa till.

Om det är hett behöver vi svalka oss. Det gäller även steklar och andra småttingar. Under sommaren är det särskilt viktigt med vatten i trädgården.

– Bin använder det för att kyla sin avkomma och grodor ska inte torka ut, säger Marie Dacke.

Bygg en damm, föreslår hon. Då för man in ett helt nytt ekosystem. Dessutom är det väldigt trevligt för den som bor där. En vanlig missuppfat­tning är att man måste ha en stor tomt för att anlägga ett vattenhål.

– Min trädgård är bara sex gånger tio meter. Men det blir ändå lite av en parkkänsla med blommande näckrosor och en liten groda som sitter på ett näckrosbla­d, säger Låtta Skogh.

Till boken uppfann

författard­uon en konstrukti­on till krukdamm. Marie byggde den hos sig. Det tog inte många dagar, sedan hade dykarbagga­r och andra vattenleva­nde djur hittat dit. Fåglarna kom och drack. Getingar likaså.

– Vatten hittas fort av de djur som behöver det, säger Marie.

Känns det oöverstigl­igt att bygga kan man skaffa vatten på annat sätt. Att göra någonting är bättre än ingenting. Vattenfyll en pajform när det blir väldigt varmt.

– Det är också en insats. Gör det som passar din ambitionsn­ivå, säger Marie.

Den blivande gröna oasen ska planeras och planteras. Rådet Marie och Låtta ger är att försöka plantera växter som blommar vid olika tidpunkter, så att du har något som är i blom under hela sommarhalv­året. Ta reda på vad du har för jordmån, så förstår du din trädgårds förutsättn­ingar bättre. Kolla även in grannens växter och insekter. Samt åk till en plantskola och spana efter vad fjärilar och bin har valt.

– Gå till skugg- eller solavdelni­ngen beroende på vad du har för

väderstrec­k, så kan du se vad som blommar och var det surras och fladdras, säger Låtta Skogh.

Ett annat tips är att med hjälp av en uppochnedv­änd kruka och en nedgrävd slang skapa ett drottningb­o för humlor. Eller förvandlar en fågelholk till ett humlebo genom att minska öppningen med en metallbric­ka. Och med borr, bamburör, stubbar och annat kan du bygga olika sorters bon till bina. Frasen ”bibarnhem” får nog sin premiär med boken.

– Bihotell skickar lite fel associatio­ner, som att bina tar in några nätter, att de är på resa, sedan åker de hem igen. Det är inte så de används, säger Låtta.

Det kan låta som att de båda har hållit på i en evinnerlig massa gröna år. Men Maries trädgård, som en gång bestod av en lagd gräsmatta, har bara nio år på nacken. Låttas tre år äldre täppa inledde sin bana som ett täcke grus. Ibland har de gjort mer eller mindre, men aldrig varit petnoga. Vissna saker har fått ligga kvar på marken, för det uppskattar till exempel maskar och gråsuggor. En lövhög kan intas av en igelkott.

Poängen är att den gröna miljön mer eller mindre ska kunna sköta sig själv. Det kan läggas på minnet, för även om vi knappast reser bort så mycket i sommar, gör vi det säkert i framtiden. Och då kommer trädgården att vaktas av såväl tvestjärta­r, nyckelpigo­r och fåglar för att hålla skadedjure­n och myggorna i schack.

Det låter kanske naturligt. Men att uppskatta en frisk och rik natur, där djur och växter finns i många slag, är någonting man kan tillgodogö­ra sig, menar Låtta Skogh.

– Man behöver se växter och djur för att lära sig tycka om dem och då mår man bra och slappnar av i naturen. Har man en vild trädgård kommer ens barn att lära sig att gilla det, och då kommer de även att uppskatta andra vilda miljöer när de blir större, säger hon.

Och Maria Dacke tillägger:

– Då kommer nästa generation att vara mer benägen att ta hand om vårt jordklot – det är en effekt man inte ska underskatt­a.

 ??  ?? Lämna dörren till växthuset på glänt, så blir dina grönsaker pollinerad­e.
Lämna dörren till växthuset på glänt, så blir dina grönsaker pollinerad­e.
 ?? Bild: Åsa Siller ?? Marie Dacke (till vänster) och Låtta Skogh.
Bild: Åsa Siller Marie Dacke (till vänster) och Låtta Skogh.
 ?? Bild: Marie Dacke ??
Bild: Marie Dacke

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden