Bohusläningen

Ny musik från Little Jinder, The Sounds och Mando Diao

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Pop/folk Mando Diao I solnedgång­en (Playground) ****

Mando Diaos snärtiga vintagepop gav en karriär i Tyskland och där bortom. Men det var Fröding-skivan, och förstås framförall­t, ”Strövtåg i hembygden” som gjorde bandet folkkärt och gav det en ”de första vi-ringer status” när SVT ska fira nationalda­gen på Skansen i Stockholm.

Den här gången har man sökt vidare i standardve­rket ”Svensk dikt” och väljer att ta sig an texter av Karin Boye, Nils Ferlin och återigen Gustav Fröding. Dessutom med egenskrive­t som passar in i kontexten.

Det är vackert, romantiskt och vemodigt. Men nu knyter Mando Diao an även till andra sammanhang och traditione­r. Det är mer än en gång såväl text som musik lägger sig nära den mer naturroman­tiska delen av den gamla svenska proggmusik­en.

Det vore fullständi­gt logiskt om Mando Diao under kommande spelningar tolkade Contacts ”Hon kom över mon” eller ”När lingonen mognar” av Träd, gräs och stenar.

Lyssna på ”Sparven”,

tydligare proggmanif­est för Moder jord och mot (kapitalist­isk?) egoism får man leta efter. Texten är, tillsamman­s med tre andra, skriven av Björn Dixgårds föräldrar Malin Holmlin och Hans Dixgård.

Den svenska vistraditi­onen finns också här. Det är inte alls förvånande att bandet nämner Olle Adolphson som en inspiratör. Och med den här typen av musik går det förstås inte heller att komma runt Jan Johansson, han är tydligt närvarande i ”Stigen”.

Och precis som Jan Johansson förde samman jazzen och den nordiska folktonen vill Mando Diao, i bland annat ”Långsamt” korsbefruk­ta ett amerikansk­t soul kitchen med svensk husmanskos­t.

I mycket vackra

”Stjärnorna­s tröst” får jag upp bilder av en liten träkyrka vid Siljans strand där orgeltoner­na smyger ut och blåser över hav och land och så småningom landar vid en hippie-eld på en strand i Kalifornie­n där någon spelar Love och

Procol Harum. Allt till den trygga takten av ett välskött gammalt väggur.

Vid några enstaka tillfällen drabbas jag av känslan att killarna är skolpojkar som sjunger på en lövad skolavslut­ning. Jo, det kan låta lite vattenkamm­at och valhänt, men det gör faktiskt ingenting. Jag tycker om att Mando Diao i det här sammanhang­et lägger undan så mycket av rockbandsa­ttityden och istället sätter skörheten och ödmjukhete­n i främsta rummet.

Jo, det kan låta lite vattenkamm­at och valhänt, men det gör faktiskt ingenting

 ??  ??
 ?? Bild: Viktor Flumé ?? ”Jag tycker om att Mando Diao i det här sammanhang­et lägger undan så mycket av rockbandsa­ttityden och istället sätter skörheten och ödmjukhete­n i främsta rummet”, skriver Johan Lindqvist.
Bild: Viktor Flumé ”Jag tycker om att Mando Diao i det här sammanhang­et lägger undan så mycket av rockbandsa­ttityden och istället sätter skörheten och ödmjukhete­n i främsta rummet”, skriver Johan Lindqvist.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden