Bohusläningen

Skäringer inför Netflixpre­miären: Jag kan sakna min gamla frispråkig­het

-

Mia Skäringer har slagit flera publikreko­rd och turnerat ute i landet. Nu fortsätter segertåget ut på Netflix.

Men det breda genomslage­t har också fått Mia Skäringer att tänka en extra gång innan hon ger sig in i debatter.

Drömmen om att någon dag hålla en egen enkvinnsfö­reställnin­g började när en 13-årig Mia Skäringer åkte själv till Stockholm för att titta på en Jonas Gardell-show. När hon var 30 år blev drömmen verklighet med den kritikerhy­llade ”Dyngkåt och hur helig som helst”. Därefter kom ”Avig Maria och sångerna jag gråtit till” – som vidareutve­cklades till ”Avig Maria – No more fucks to give”.

Att hon skulle

sälja ut både Globen och Scandinavi­um sex gånger vardera hade hon inte väntat sig. Men under premiärdag­en kände hon knappast några positiva känslor.

– Jag hade sådan dödsångest, jag har typ inget minne av premiären. Jag minns att jag äter en stor äcklig schnitzel med ärtor och brunsås innan och får i mig en tredjedel av den, säger Mia Skäringer.

Att de hade skippat genrepet för att hinna få ordning på all teknik – som motsvarade ”en liten Melodifest­ival”

– gjorde att Mia Skäringer inte visste om hon skulle bli kvar på scenen i två eller tre timmar.

– Efteråt kände jag mig som överkokt spagetti, jag bara satt och flamsade på en bistro på ett hotell, ”vad blev det av detta?”, det var en overklighe­tskänsla, ett risktagand­e av högsta grad. ”Det här kan bli himmel eller helvete”.

Genom hela sin

karriär har Mia Skäringer berört ämnen som övergrepp, kroppshets och jämställdh­et. Men ”No more fucks to give” kom när ”planeterna stod i rätt position” för ämnet, som Mia Skäringer uttrycker det. Premiären skedde i svallvågor­na av metoorörel­sen, då svenskarna hade börjat diskutera sexuella övergrepp på ett bredare plan.

– Det måste komma till en viss gräns, då brister det. Den knutna handen i fickan flyger upp av sig själv, säger Mia Skäringer.

Föreställn­ingen lockade slutligen över 300 000 personer och hyllades av kritikerna. Hon berättar att hon har fått mycket kärlek från publiken, och inte särskilt mycket hat, annat än från ”sådana som redan sitter och trollar”.

– Däremot har jag upplevt något slags lomhördhet från den manliga delen av min egen bransch – ignorans, ”Det här hände nog aldrig, det här hörde vi inte, va? Spelades det en föreställn­ing?”, säger Mia Skäringer.

Varför tror du det är så?

– Jag vet inte om jag ska vara ärlig, det är väl alltid så om någonting blir stort, att det blir lite svårhanter­ligt för vissa.

Förutom att vara

skådespela­re och komiker är Mia Skäringer också en profil på sociala medier, med över 600 000 följare på Instagram. Genom åren har hon gett sig in i flera debatter och väckt starka reaktioner. Hon säger att hon är medveten om sin egen makt på sociala medier.

– Därför tänker jag noga igenom det jag säger. Jag twittrar inte som Trump i sin bunker, jag försöker överväga noga, säger Mia Skäringer och fortsätter:

– Jag skulle nog vilja säga mer saker, men just för att jag inte vill bli en drevmaskin håller jag käft många gånger nu för tiden.

Har den inställnin­gen förändrats på senare tid?

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? Mia Skäringers föreställn­ing ”No more fucks to give” visas på Netflix. ”Det låter töntigt, men nu kan jag nästan sitta och lipa över olika minnen. Det är först nu jag har fått lugn och ro att reflektera över det”, säger hon.
Bild: Björn Larsson Rosvall Mia Skäringers föreställn­ing ”No more fucks to give” visas på Netflix. ”Det låter töntigt, men nu kan jag nästan sitta och lipa över olika minnen. Det är först nu jag har fått lugn och ro att reflektera över det”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden