Bohusläningen

Högt tonläge i Alexander Bard-debatt – TV4 bryter med programled­aren

- Anna Grönberg/tt

Debatten efter Alexander Bards uppmärksam­made Twitterinl­ägg – och efter TV4:S besked att man bryter samarbetet med programled­aren – är livlig på sociala medier.

Många verkar reagera med ett ”äntligen” medan andra tycker att Bard har rätt till sina åsikter.

TV4 meddelade under lördagskvä­llen att Alexander Bard får lämna sitt uppdrag som jurymedlem i programmet ”Talang” – men debatten kring programled­aren och producente­ns Twitter-inlägg är fortfarand­e livlig på sociala medier. I det uppmärksam­made inlägget kritiserad­e Bard rörelsen Black Lives Matter och skrev bland annat att svarta människor ska ”ta tag i sina liv och sluta leva på bidrag”. Reaktioner­na på TV4:S besked – och på Bards ursprungsi­nlägg – fortsätter dock att strömma in på sociala medier. Och det är ett högt tonläge.

Journalist­en Alexandra Pascalidou lyfter i ett inlägg på Instagram att medierna har ett stort ansvar över vilka personer som lyfts fram.

”Utan protestern­a hade Bard suttit kvar pa° ba¨sta sa¨ndningstid och fortsatt lufta sitt fascistoid­a tankegods. Legitimera­d av sin kanal. Den som i alla år fått kritik och klagomål. Själv har jag återkomman­de frågat hur de kan låta honom hållas”, skriver hon och tackar de personer som mobilisera­t för att få TV4 att agera.

Skådespela­ren och komikern

Nour El Refai skriver i ett skarpt formulerat inlägg på Instagram riktat mot Bard bland annat: ”Du njuter av uppmärksam­heten nu och jag hatar att ge dig uppmärksam­het, men det är för att jag aldrig vill att den här grova rasistiska skiten du sprider ska normaliser­as”. Efter beskedet att Bard lämnar uppdraget för TV4 kommentera­r hon beslutet i ytterligar­e ett inlägg där hon skriver: ”Hejdå”.

Bland de många

inlägg som fortsätter att strömma in på sociala medier finns även ett antal som ifrågasätt­er TV4:S besked att Alexander Bard nu tvingas lämna sitt uppdrag för programmet ”Talang” – och många av inläggen hänvisar till yttrandefr­iheten.

Tv-kanalen meddelade under lördagskvä­llen att man bryter samarbetet med Bard.

”TV4 har varit i kontakt med Alexander Bard under kvällen och har gemensamt kommit fram till att det inte passar att han fortsätter som jurymedlem i ’Talang’, som är ett varmt underhålln­ingsprogra­m på TV4. Min bedömning är att vi av hänsyn till alla inblandade inte kommer att kunna genomföra produktion­en på det sätt som vi önskar”, skrev då programmet­s exekutiva producent Lotta Edvardsson i ett mejl till TT.

 ?? Bild: Christine Olsson/tt/arkiv ?? TV4 säger hej då till Alexander Bard.
Bild: Christine Olsson/tt/arkiv TV4 säger hej då till Alexander Bard.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden