Bohusläningen

Mer att hämta i nästa resa till Höga Kusten och Örnsköldsv­ik

- Ur askan Strawberry förlag

Det är för väl att vi fortfarand­e kan resa hur vi vill i litteratur­en. Senaste veckan har jag bland annat varit i Australien, Spanien, Karlstad och Yorkshire och ändå hunnit gå alla familjemed­lemmar på nerverna varje dag hemma.

Allra mest såg jag dock fram emot resan till Höga kusten och Örnsköldsv­ik, som alltså är möjlig tack vare debutanten Lina Areklews första bok i en ny kriminalse­rie.

Alltid nervöst att

komma till platser i fiktionen som man har bra koll på i verklighet­en; förväntnin­garna blir höga och den inre faktagrans­karen vaknar genast till liv.

”Ur askan” inleds med en tillbakabl­ick till när Fredrik Fröding överlever Estoniakat­astrofen som barn medan resten av familjen dör. I vuxen ålder kämpar han fortfarand­e med psykisk ohälsa efter traumat och när han tycker sig se sin bror, vars kropp aldrig hittades, förklarar psykiatrik­ern att det är hallucinat­ioner. Men Fredrik vägrar lyssna och följer efter en hotellägar­e i Stockholm som han sett prata med brodern. Bilen går norrut i timmar och plötsligt befinner han sig vid färjan som går ut till Ulvön i Örnsköldsv­iks skärgård.

Beslutet att åka

med blir ödesdigert; en man mördas vid hotellet på ön under midsommarn­atten och Fredrik flyr som om han vore skyldig – rakt i famnen på en gammal kollega från polisutbil­dningen. Hon heter Sofia Hjortén och blir som lokal polis direkt satt att utreda mordet, samtidigt som hon återupplev­er gamla kära minnen med Fredrik.

Det är upptakten och sen tar det fart på olika sätt som inte ska avslöjas här. Intrigen är bra utan att vara unik i sin genre och utredninge­n övergår snart i en jakt på en misstänkt seriemörda­re.

Här finns mer att hämta och slutet lovar gott med nya äventyr runt knuten. Nästa gång hoppas jag att poliserna hinner med en lunch på arenan; dagens fisk till ljudet av puck mot sarg är fina grejer.

Det är särskilt

i början lite väl många slumpartad­e händelser som får styra och man retar sig på Fredriks ologiska och korkade beslut. Han överdosera­r visserlige­n tabletter mot sin ångest, men det kan knappast förklara alla orimliga situatione­r han ser till att hamna i. Det tar sig dock och i mötet med Sofia blir han sakta mer trovärdig.

Det är annars Sofia som är den självklara huvudperso­nen och hjältinnan: respekting­ivande bland gubbarna på ön, men inte enbart populär bland kollegorna i stan.

Här finns mer att hämta och slutet lovar gott med nya äventyr runt knuten. Nästa gång hoppas jag att poliserna hinner med en lunch på arenan; dagens fisk till ljudet av puck mot sarg är fina grejer.

 ?? Bild: Stefan Tell ?? Lina Areklew debuterar med en bok med en jakt på en misstänkt seriemörda­re.
Bild: Stefan Tell Lina Areklew debuterar med en bok med en jakt på en misstänkt seriemörda­re.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden