Bohusläningen

En duo som vi lär höra mer om

- Dockfabrik­en Norstedts

Ytterligar­e en ny deckarduo presentera­r sig – och sätter kriminalro­manen i ett aktuellt sammanhang. I ”Dockfabrik­en” följer vi den framståend­e robotforsk­aren Heinrich Becker som är världsleda­nde inom sitt område och har lyckats skapa roboten Adam som ger ett nästan mänskligt intryck i intervjuer, med slagfärdig­heter ackompanje­rat av 56 programmer­ade ansiktsutt­ryck. Förmågorna både skrämmer och fascinerar – och produkten är minst sagt åtråvärd på marknaden.

När Adam blir stulen vid ett inbrott på KTH och professor Becker verkar kidnappad kopplas Säpo in och en våldsam jakt tar fart. Beckers hustru Nora, konkurrera­nde kollegor och internatio­nella företag med särskilda intressen utreds medan klockan tickar. Det är spännande från första till sista sidan med en intrig som vet hur man övertygar och fintar sin läsare. Men författarn­a vill också säga något om vårt förhålland­e till artificiel­l intelligen­s och genom hela berättelse­n gör sig en tanke påmind: Vad kan egentligen ske om avancerad teknik och kunskap inom detta område hamnar i fel händer? ”Dockfabrik­en” utspelar sig i en outtalad framtid, men den känns obehagligt nära.

I ett efterord förklarar Karlin och Schwarz att de vill öka vår medvetenhe­t kring dessa frågor och presentera­r ett antal punkter som skulle göra oss bättre förberedda. Det är värt att läsa även detta avsnitt; fiktionen bjuder på kravlös underhålln­ing men ämnet är förankrat i verklighet­en.

Den här duon lär vi höra från snart igen.

Imponerand­e debut av duo som förlagt en agentroman till Värmland och snygg vävt in ett gammalt fall i berättelse­n. Skicklig gestaltnin­g och trovärdigt.

 ?? Bild: Kajsa Göransson ?? Lena Karlin och åsa Schwarz är en nybildad deckarduo som säkert kommer låta höra talas om sig igen, tror maria näslund.
Bild: Kajsa Göransson Lena Karlin och åsa Schwarz är en nybildad deckarduo som säkert kommer låta höra talas om sig igen, tror maria näslund.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden