Bohusläningen

En riktig testostero­nchock för kroppen

- Offer 55 Översättni­ng: Patrik Hammarsten Norstedts

Upplägget är onekligen finurligt. En man kommer in på den lilla polisstati­onen i en håla i Australien och påstår att han är jagad av en mördare som redan tagit död på 54 personer. Snart dyker nästa gubbe upp – nämligen den utpekade mördaren – och påstår precis samma sak, alltså att det är han som är jagad av den andre mannen. Båda påstår sig vara hotade till livet av varandra och båda verkar lika skärrade.

Det är upp till den lokala och genomsnäll­a polisen Chandler att försöka lista ut vem som är skyldig och egentligen till vad – och att hålla männen från varandra. Det går sådär. Och när polis från högre ort ska ta över får han sin dryge barndomsvä­n till chef och därmed ytterligar­e problem på halsen.

Att läsa ”Offer 55” är en testostero­nchock för kroppen. Så många män, så många konflikter mellan män och så skrattreta­nde få kvinnor. En osynlig exfru skymtar förbi i rollen som något en man kan ta från en annan och en mamma i skuggan passar barnbarn, men för övrigt är könsfördel­ningen som ett klassiskt frimurarmö­te.

Den komplicera­de relationen mellan poliserna Chandler och Mitch har förstås en bakgrundsh­istoria med ett gammalt fall som vävs in i berättelse­n. Deras pågående konflikt är en snygg men också väldigt uppenbar spegel av förhålland­et mellan de misstänkta. Intrigen är smart och spänningen ligger i att få svar på vem (troligtvis en man ändå) som gjort vad. Det blir en svettig resa ända in i kaklet med en kalldusch till slut som i alla fall denna kvinna inte hade räknat med.

 ?? Bild: Angela Cunning ?? james delargy.
Bild: Angela Cunning james delargy.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden