Bohusläningen

Tårar och kritik – så har Wilma-rättegånge­n varit

I dag inleds sista veckan i den uppmärksam­made mordrätteg­ången i fallet Wilma Andersson. Hittills har den kantats av dispyter mellan parterna och tårar från anhöriga. Nu är det dags för försvarets vittnen att höras – till pojkvännen­s fördel.

-

Under måndagen inleds den sista och fjärde rättegångs­veckan angående det misstänkta mordet på Wilma Andersson. Den 17-åriga flickan misstänks ha mördats av sin pojkvän den 14 november förra året.

Rättegånge­n har bevakats intensivt av press i hela landet. Nu lider den mot sitt slut.

Hittills har rättegånge­n varit en känslostor­m för de inblandade. På den ena sidan står flickans föräldrar och syster som målsägare, och på den andra den 23-årige pojkvännen.

Samtliga hördes i rätten under första veckan.

– Det är fullständi­gt kaos. Man vill bara ha ett svar, jag vill veta var

Wilma är någonstans. Det är helt omänskligt. Vi kan fortfarand­e inte ens begrava vår dotter, för vi har inte hittat henne, uttryckte mamman i tårar under sitt förhör.

Under förhör med både familjen och flickans vänner har det utmålats en bild av att pojkvännen var kontroller­ande och att han utsatte tonårsflic­kan för psykisk misshandel.

– Han kunde kalla henne hora, att hon var tjock, att hon behövde operera sig, att hon inte hade någon familj och att ingen älskade henne. Han var manipulati­v, berättade systern som först fick avbryta sitt förhör efter att hon börjat gråta.

Det är under

liknande beskrivnin­gar som den misstänkte har gett uttryck för mest känslor. Han anser sig svartmålad och sa under sitt förhör att familjen inte har haft någon nära relation till Wilma och att han ska ha varit hennes enda anhörige.

Hans försvarsad­vokat Beatrice Rämsell frågade pojkvännen om familjen anpassar sin beskrivnin­g av honom efter omständigh­eterna. – Jag vet att det är så, svarade han. Pojkvännen har också uttryckt skarp kritik mot polisens utredning.

– Ni baserar en hel mordutredn­ing på en telefon, det är pinsamt. Hur löste man mord innan telefoner fanns? Det finns inga detektiver längre, sa han under sitt förhör.

Det finns däremot

mycket som pojkvännen inte kan förklara. Bland annat hur en kroppsdel tillhörand­e flickan som hittades i parets bostad har hamnat där. Eller hur det kommer sig att det finns spår av flickans blod i samtliga av lägenheten­s rum och att det i vissa av dessa finns fotspår från honom själv.

Han säger att han var hemma näs

Vi anser det som bevisat att XX har varit i vardagsrum­met i anslutning till det dödliga våldet

Jim Westerberg

åklagare, under presentati­onen av den tekniska bevisninge­n

tan hela tiden från det att Wilma försvann och att han greps. Men trots detta nekar han alltså till all inblandnin­g i hennes död.

– Vi anser det som bevisat att XX (pojkvännen) har varit i vardagsrum­met i anslutning till det dödliga våldet, sa Jim Westerberg under sin presentati­on av den tekniska bevisninge­n.

Under rättegånge­n har även en

av polisens kriminalte­kniker hörts. Hon berättade att slutsatsen av brottsplat­sundersökn­ingen är att flickan har utsatts för våld i vardagsrum­met. Och eftersom en likhund har markerat på parets säng ska det vara troligt att Wilmas avlidna kropp vid något tillfälle ha befunnit sig på parets säng.

På fredagen hördes bland annat hundförare­n i rätten.

– Markeringe­n var verkligen övertygand­e, säger han.

Det blev stundtals målande beskrivnin­gar från kriminalte­kniker om vilket våld Wilma kan ha utsatts för i samband med hennes död. Flickans pappa lämnade vid en tidpunkt rättssalen.

Men rent tekniskt har polisen inte kunnat bevisa hur flickan har avlidit. Detta eftersom resten av kroppen aldrig har hittats.

Det är en av punkterna som försvarsad­vokaterna Beatrice Rämsell och Peter Olsson trycker hårt på. Under måndagen ska försvarets egen sakkunniga, den pensionera­de kriminalte­knikern Sonny Björk, höras om just detta. Han har granskat bevisninge­n i målet och kommit fram till att det inte går att fastställa varken hur, av vad eller av vems våld som Wilma avlidit.

Nu är det bara två dagar kvar av den mycket uppmärksam­made rättegånge­n. Fredagens rättegångs­dag inleddes med en dispyt mellan advokat Beatrice Rämsell och åklagare Jim Westerberg, där åklagaren ifrågasatt­e advokatens uppgifter om att förundersö­kningen skulle vara partisk. Rättens ordförande fick avbryta parterna flera gånger.

Nu återstår att se hur rättegånge­n avslutas. På måndagen ska flera personer höras och vittna till pojkvännen­s fördel.

 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Rättegånge­n i fallet Wilma Andersson hålls i Uddevalla tingsrätts säkerhetss­al, sal 1.
Bild: Edvin Bergström Rättegånge­n i fallet Wilma Andersson hålls i Uddevalla tingsrätts säkerhetss­al, sal 1.
 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Åklagare Shahrzad Rahimi, polisen Anette Timm Preinfalk, åklagare Jim Westerberg och polisen Claes Brovall har alla varit på plats under hela rättegånge­n.
Bild: Edvin Bergström Åklagare Shahrzad Rahimi, polisen Anette Timm Preinfalk, åklagare Jim Westerberg och polisen Claes Brovall har alla varit på plats under hela rättegånge­n.
 ?? Bild: Adam Ihse/tt Teckning: Ingela Landström/tt ?? Advokatern­a Peter Olsson och Beatrice Rämsell försvarar den mordmisstä­nkte 23-åringen i rätten.
Bild: Adam Ihse/tt Teckning: Ingela Landström/tt Advokatern­a Peter Olsson och Beatrice Rämsell försvarar den mordmisstä­nkte 23-åringen i rätten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden