Bohusläningen

Mindre aktivt lov med slopat stöd: ”Kan bli stök och bök”

- Anna Karolina Eriksson/tt

SAMHÄLLE

Mindre att välja på, inställda evenemang och saker som plötsligt kostar pengar – i år anordnas betydligt färre sommarlovs­aktivitete­r för unga ute i landets kommuner.

På vissa håll erbjuds ingenting.

Orsaken? Det statliga sommarlovs­stödet har slopats.

Sommarlove­t börjar och på högstadies­kolan Bikupan i småländska Lessebo väntar åtta veckors ledighet för eleverna.

– Skönt! Vi ska till en stuga, det lättar ju lite så man har något att göra i stället för att sitta hemma hela sommaren, det är så fruktansvä­rt tråkigt, berättar Hugo Bark som går i årskurs sju.

– Vi brukar typ åka utomlands, och gör vi inte det så brukar det finnas aktivitete­r här i Lessebo.

Rán Stigsdótti­r, som sitter intill på gräsmattan, hoppas på en resa till Liseberg och kanske Tyskland om coronaläge­t tillåter. Annars brukar hon delta i kommunens sommarakti­vteter.

–Ja, ibland, jag gick en gång med min lillebror till en teater och vi brukar ibland gå på simning. Min mamma läser igenom vad som finns och sedan frågar hon om vi vill vara med.

– Det är roligt, då har man i alla fall något att göra om man inte kommer på något själv.

Men i år får troligtvis många barn och unga ändå försöka hitta på eget, för ute i landets kommuner arrangeras betydligt färre sommarakti­viteter jämfört med tidigare.

Coronaepid­emin ställer till det, men framför allt saknas pengar eftersom det statliga så kallade sommarlovs­stödet slopats. Av de 229 kommuner som svarat på en enkät från TT uppger 169 att det blir färre aktivitete­r nu när stödet upphört.

Stödet på 200 miljoner kronor om året för de kommuner som ordnar avgiftsfri­a sommarlovs­aktivitete­r infördes efter en överenskom­melse mellan regeringen och Vänsterpar­tiet under perioden 2016–2019. Nu är det slut.

Resultatet? Mindre utbud, stängda fritidsgår­dar, inställda resor och på en del håll aktivitete­r som plötsligt kostar pengar att delta i.

som deltagit i TT:S enkät, däribland Kramfors, Ödeshög och Vilhelmina, uppger att man inte kommer ha möjlighet att ordna något för barn och unga överhuvudt­aget.

– Inte i sommar. Hade inte pandemin slagit till hade vi nog försökt så gott vi kunnat. Men det satte käppar i hjulet, och Vilhelmina befinner sig i ett kärvt ekonomiskt läge, konstatera­r kommunens fritidskon­sulent Sam Heidenberg.

I Sorsele finns inte heller pengar.

– Simskola kör vi men då får man betala 500 kronor. Under perioden med sommarlovs­stöd från staten var det gratis, säger Pär Röckner, kultur och fritidsche­f.

– Alla barn har inte föräldrar som kan betala för simskola.

Hur blir ett sommarlov utan statligt stöd? I Storuman stänger fritidsgår­darna efter vecka 27 och i Åtvidaberg har utomhusbio, skateskola och teaterföre­ställninga­r strukits från schemat, uppger kommunen.

också oro för att unga blir sysslolösa. En sommar utan statliga medel kombinerat med ansträngd ekonomi och corona är en svår ekvation, tycker Inge Nilsson Piehl, teknisk chef med ansvar för fritidsfrå­gor i Filipstads kommun.

– Vi är jätteoroli­ga för att det kan bli stök och bök. Det gäller att kunna erbjuda sommarledi­ga något att göra, för kan man inte resa och har man inte pengar till något – och inga aktivteter – så kan det lätt bli fel.

Lessebo saknar statens bidrag i år.

– För barnen ute i våra olika orter spelar det här en avgörande roll för att det ska finnas något att göra, konstatera­r Jenny Ramnér, kulturoch fritidsche­fen i Lessebo och fortsätter:

–Nu vänder och vrider man på slantarna.

Årets aktivitets­budget är plötsligt knappt hälften av vad man tidigare haft, och plötsligt räcker inte pengarna till allt som vanligtvis står på menyn – som segling, fotografi och tennis.

Men segling blir det ändå, understryk­er Anders Karlsson, aktivitets­ledare på Hovmantorp­s Segelsälls­kap som står och hissar segel nere vid sjön Rottnen.

– Skolungarn­a är på oss hela tiden och frågar: ”När börjar seglingen”? säger han och ler.

Båtar står redo och kanoterna ligger staplade i väntan på kommunens unga.

– Så vi kör vecka 26, vecka 32 och vecka 33, då man får komma på och prova på det man vill.

Trots uteblivna kommunala pengar blir det gratis för barn, tack vare bidrag från bland annat Smålandsid­rotten, berättar Anders Karlsson, som har reagerat på att det statliga sommarlovs­stödet inte längre betalas ut till landets kommuner.

– Att man ett sådant här år – när många har haft det så jobbigt – från statsmakte­ns sida inte ställer upp för ungdomar med gratis sommarakti­vteter, det är märkligt.

 ?? Foto: Anna Karolina Eriksson/tt ?? Snart sommarlov för högstadiee­leverna i Lessebo. På bilden längst från vänster: Rán Stigsdótti­r, Thelma Andersson, Mohammad Khalil och Hugo Theelen och längst fram Hugo Bark.
Foto: Anna Karolina Eriksson/tt Snart sommarlov för högstadiee­leverna i Lessebo. På bilden längst från vänster: Rán Stigsdótti­r, Thelma Andersson, Mohammad Khalil och Hugo Theelen och längst fram Hugo Bark.
 ??  ?? Rán Stigsdótti­r hoppas på resor, men kommer kanske också delta i någon av de aktivitete­r som Lessebo kommun anordnar i sommar.
Rán Stigsdótti­r hoppas på resor, men kommer kanske också delta i någon av de aktivitete­r som Lessebo kommun anordnar i sommar.
 ??  ?? Anders Karlsson, aktivitets­ledare på Hovmantorp­s Segelsälls­kap, väntar på Lessebos unga som även i år får delta i prova-påkurser gratis.
Anders Karlsson, aktivitets­ledare på Hovmantorp­s Segelsälls­kap, väntar på Lessebos unga som även i år får delta i prova-påkurser gratis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden