Bohusläningen

Romeo & Julia-romantik när Little Jinder sjunger på engelska

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Pop Little Jinder Little Jinder’s unreleased romance (Warner) ****

Vid det här laget har ni säkert hört om hur Little Jinder tröttnade på popmusiken och ville ta en paus. I praktiken har jag svårt att se att det blev så mycket till timeout. Little Jinder håller på, det får man väl ändå säga?

Och visst är det gott att hon hittade lusten att ändå fortsätta. Att styra om till engelska, släppa en sju låtar kort platta och avdramatis­era det hela genom att i stället kalla det för mixtape tycks ha varit en av de vägar som fungerade för henne.

Annars är ju en av Little Jinders styrkor hur hon förhåller sig till svenska språket. Den kraften väljer hon alltså aktivt bort här, och det gör också att hon blir lite mindre egen, inte lika unik. Å andra sidan finns en fin lekfullhet och vilja att nå fram med själva musiken.

”Travel back in time” är just en ljuvlig tidsresa med synt-trummor, avmätt klingande gitarr och en art deco-färgad saxofon som får mig att vilja binge-titta på gamla säsonger av ”Miami Vice”. Kanske till och med bygga en karibisk altanbar med strawberry daiquiri-maskin och en sådan där stor flamingo av plast.

Mixtapen börjar dock i dovare färger. I ”Die together” jobbar Little Jinder med kylig, svartblank och närmast gotisk Romeo & Julia-romantik. Nästa låt heter ”Doomed” vilket ju inte heller är speciellt peppigt. Musiken är mjukare än vad titeln antyder och texten handlar om försoning och förlåtelse. Fast det är kört, förstås.

”Waves” och ”Coma” är ambienta, stillsamma men också lite mer anonyma medan ”Into you” är en välbalanse­rad syntballad som begåvats med tillräckli­gt mycket dynamik för att få luft under vingarna.

Mixtapen går i mål med vackra ”If you leave” där Little Jinders lugna sång får ta mycket plats. Jag har ärligt talat tidigare inte tänkt så mycket på Jinder som en spännande sångerska, det är nästan som att den karismatis­ka popstjärna­n ställt sig i vägen för rösten. Men i

”If you leave” briljerar och berör Little Jinder just genom att sjunga med avslappnad, sårbar acceptans.

Till sist. Inte vet jag om Little Jinder alls lyssnar på Ulf Lundell. Men det är lite kul att han för länge sedan släppte en platta med covers, ”Preskriber­ade romanser”, och att Jinder nu är här med sin ”Unreleased romance”.

 ?? Bild: Warner ?? Little Jinder har övergett svenskan till förmån för engelskan på sin mixtape.
Bild: Warner Little Jinder har övergett svenskan till förmån för engelskan på sin mixtape.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden