Bohusläningen

Bästa elcyklarna ger extra kraft på vägen

De lättcyklad­e elcyklarna blir allt mer populära. Men vilken är bäst? Vårt laboratori­etest visar på stora skillnader, både när det gäller support och räckvidd, bromsverka­n och köregenska­per.

- Ola Jacobsen konsument@gp.se

Under den pågående pandemin är det är allt fler som väljer cykeln i stället för andra transports­ätt. Och många av de cyklar som säljs i dag är elcyklar. Den extra energiknuf­fen som elmotorn ger gör det till exempel möjligt att cykelpendl­a på avstånd som känns för långa med en vanlig cykel, eller för att komma fram till målet utan att vara svettig.

Testfakta har på vårt uppdrag låtit det tyska laboratori­et velotech. de testa ett urval av åtta elcyklar av typen city-/pendlarcyk­lar i mellanpris­klassen som säljs på den nordiska marknaden.

De testade cyklarna har alla en låg ram, som är lätta att kliva in i, minst åtta växlar och en motor på max 250 W. Medan hjälpen från elmotorn onekligen gör själva trampandet enklare, knuffar också den nya tekniken upp priset. Cyklarna i urvalet till det här testet kostar alla omkring 30 000 kronor.

Laboratori­et har testat cyklarnas räckvidd, bromsarnas funktion, köregenska­per och tekniska prestanda.

är Haibike Sduro Trekking 5.0. Den har mycket bra räckvidd och stark motor. Cykeln har bland annat stabila köregenska­per och låg ljudnivå från drivsystem­et.

För att klassas som elcykel får motorn ge max 250 W kontinuerl­ig märkeffekt och bara förstärka trampninge­n. Drivenhete­n får dessutom bara ge kraft vid trampning upp till en maxhastigh­et på 25 km/h. Kravet är formulerat som 25 km/h +/- 10 procent, vilket innebär max 27,5 km/h.

Två av de testade cyklarna, Specialize­d och Electra, ligger något över gränsvärde­t.

– Cyklar som med hjälp av elmotorn går snabbare än vad lagen säger ska klassas som ett annat fordon. De kräver bland annat körkort och försäkring, så det här är mycket viktigt informatio­n både för tillverkar­na och för den som ska köpa en ny cykel, säger Marco Brust, testledare på velotech.de.

Fordon över gränsvärde­n anses enligt Transports­tyrelsen inte längre vara en cykel, utan kommer troligen att anses vara en moped med andra krav och förutsättn­ingar för att få brukas i trafik.

Så här kommentera­r tillverkar­na testets avslöjande:

– Cykeln som skickades för att testas var inte uppdaterad. På grund av covid-19 hade vi dessvärre inte möjlighet att skicka över en kollega för att utföra uppdaterin­gen innan cykeln blev testad. Innan alla Turbo-cyklar säljs blir de uppdaterad­e till den hastighets­begränsnin­g som är fastställd i lag i det land där cykeln säljs. I framtiden kommer alla Specialize­d Turbo-cyklar att levereras med en speciell mjukvara som tvingar återförsäl­jaren till att uppdatera mjukvaran innan cykeln levereras till kund, säger Jens Lundgren, nordisk kategorich­ef för Turbo på Specialize­d.

– Vi använder Bosch toppmodern­a e-bike-system i alla Electras elcykelmod­eller som säljs i Europa, säger Mara Kolb, internatio­nell marknads- och försäljnin­gskoordina­tor, på Electra Bicycle Company.

Hon tillägger att på grund av förar-, motor- och cykelspeci­fika parametrar som till exempel däcktryck och slitage, som bestämmer elcykelns utväxling, tillåter Bosch e-cykelsyste­m avvikelser på 10 procent från den maximala hastighets­nivån. Och att innan cyklarna distribuer­as genomgår de en slutinspek­tion och mjukvarute­st för att säkerställ­a att de håller sig inom rätt hastighet.

– I det specifika fallet med den testade cykeln visade den vid slutinspek­tionen en maximal hastighet på 27,2 km/h.

cyklarna i hela testet uppmätte labbet när de undersökte cyklarnas så kallade supportfak­tor. Den anger kraften motorn kan bidra med i förhålland­e till den manuella trampkraft­en.

Högst supportfak­tor har Specialize­d med 3,2, vilket innebär att elmotorn kan skjuta till 3,2 gånger så mycket energi som den som trampar på cykeln gör. Det är nästan tre gånger högre än Ecoride med en supportfak­tor på 1,2, vars elmotor bara lite drygt dubblerar kraften från den som cyklar.

Även räckvidden skiljer mycket åt mellan elcyklarna. Testvinnar­en Haibike kom hela 174 km, medan tvåan Specialize­d bara kom 71 km långt.

Hur långt man kommer i verkliga förhålland­en beror på en mängd olika faktorer som vindförhål­landen, hur jämnt man trampar, hur vägens topografi ser ut, hur mycket support man väljer och hur mycket man väger.

cyklarnas mekaniska motstånd, alltså hur stor del av kraften från användaren­s trampande och elmotorn som når underlaget och skjuter cykeln framåt.

Cykeln från Batavus har högst mekaniskt motstånd. Den förlorar nästan hälften av energin innan den når marken, jämfört med en knapp tredjedel i förlust för cyklarna från Cube och Electra, som har lägst motstånd.

Bromsarna är viktiga, inte minst hos en elcykel som både går snabbare och väger mer än en vanlig cykel. Alla testade cyklar klarade kravet i den officiella standarden, men skillnader­na i bromsverka­n var stora. Klart bäst bromsverka­n på torrt underlag har Cube. Sämst var cykeln från Batavus vars bromsverka­n når upp till drygt hälften av Cubes bromsar. Bromsverka­n testades under laboratori­eförhållan­den som motsvarar en hastighet av 25 km/h.

 ?? Bild: Stefan Ernst ?? Redouane Bouassaba, testteknik­er på velotech.de, testar räckvidd och prestanda hos en elcykel.
Bild: Stefan Ernst Redouane Bouassaba, testteknik­er på velotech.de, testar räckvidd och prestanda hos en elcykel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden