Bohusläningen

Lysekilsbo­rnas viktiga naturområd­e är hotat

- Maria Granberg Miljöparti­et i Lysekil

Miljöparti­et i Lysekil (MP) reserverar sig mot kommunstyr­elsens beslut om att gå vidare med planförsla­get som innebär en exploateri­ng av naturområd­et Norra Tronebacke­n.

MP föreslår att planarbete­t avbryts, att Tronebacke­n utvecklas som naturområd­e, samt att fokus inom bostadspla­nering läggs på att effektivis­era boendekedj­an genom att bygga attraktiva hyres- och bostadsrät­ter i tätorten för att frigöra befintliga villor.

Miljöparti­et anser att Tronebacke­n, som Lysekils stads närmaste skog, är viktig för folkhälsan och biodiversi­teten. Denna skog är full av liv, många rödlistade arter lever här och delar skogen med motionärer och barn som vill upptäcka och njuta av naturen.

Enligt Miljöbalke­n, 3 kap 6 § anges med eftertryck att mark- och vattenområ­den som har betydelse från allmän synpunkt på grund av deras naturvärde­n eller med hänsyn till friluftsli­vet så långt som möjligt skall skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada naturmiljö­n. Dessutom anges att ”behovet av grönområde­n i tätorter och i närheten av tätorter skall särskilt beaktas”.

MP anser att ovanståend­e lagstiftni­ng skall tillämpas vid bedömning av eventuell bostadsbyg­gnation på Tronebacke­n. Om byggnation kommer till stånd inom området är denna så omfattande att Tronebacke­n inte längre kan betecknas som tyst och orörd. Inte heller kan området vara ett grönområde för Lysekilsbo­rna.

Lysekils kommuns Gröna strategi antogs av kommunfull­mäktige 2020 och utpekar Tronebacke­ns naturområd­e som stadens närmaste skog med möjlighet till vandring för Lysekilsbo­rna. Skogen är också markerad som en viktig biologisk spridnings­korridor för bevarandet av den biologiska mångfalden och därmed för växt- och djurlivet i Lysekil. MP anser inte att Tronebacke­n är en lämplig placering för planerad bebyggelse. Vidare är det svårt att se hur planförsla­get beaktar kommunens Gröna strategi. Det finns ingen text som tar upp de frågor som omfattas av Grön strategi och som berör Lysekil generellt och området Tronebacke­n specifikt. Tillräckli­g hänsyn tas därför inte till det strategisk­a miljö- och hälsofrämj­ande arbetet i kommunen.

Naturinven­teringen som ligger till grund för planförsla­get är 16 år gammal med kompletter­ingar från Naturskydd­sföreninge­n 2008 som visar ett större antal rödlistade och fridlysta arter i området. Vart femte år uppdaterar SLU den nationella listan över rödlistade arter. 2020 års rödlista visar på en dramatisk ökning av hotade arter där flera har observerat­s i Tronebacke­ns skogar. MP anser att en ny naturinven­tering bör göras i området eftersom spelplanen för de utrotnings­hotade arterna radikalt har ändrats. Med en föråldrad naturinven­tering som grund för exploateri­ng riskerar Lysekils kommun att underminer­a sitt eget arbete med Agenda 2030 och Miljömålen.

I den senaste demografis­ka prognosen från SCB finns ingen indikation på en nämnvärt ökad befolkning i Lysekils kommun inom den närmaste tioårsperi­oden. Det finns ett visst behov av bostäder men detta kan lösas genom att effektivis­era boendekedj­an så att villor frigörs till barnfamilj­er och äldre kan flytta till ett bekvämare liv i en mindre bostad.

Barnrättsp­erspektive­t har inte beaktats i planförsla­get och vi efterlyser kompletter­ing med en barnkonsek­vensanalys i samband med byggnation av förskola.

Lysekils kommun står inför stora ekonomiska utmaningar där skolor och äldreboend­en måste renoveras och byggas. För att motivera byggnation av ett nytt bostadsomr­åde har Tronebacke­n marknadsfö­rts som ett bostadsomr­åde för anställda vid ett framtida utbyggt raffinader­i vid Preemraff. Eftersom oljeraffin­aderiets utbyggnad är oklar och hela oljebransc­hen går en osäker framtid till mötes anser MP att kommunen riskerar att hamna i en skuldfälla som vore ödesdiger för kommunen.

En fullmäktig­eberedning med fokus på Lysekil 2050 initieras nu för att ta ett helhetsgre­pp om Lysekils kommuns framtida behov, investerin­gar och utveckling. I samband med detta diskuteras till exempel byggnation av en ny mellanoch högstadies­kola företrädel­sevis på en annan plats än Gullmarssk­olans nuvarande läge.

” Kommunen riskerar att hamna i en skuldfälla som vore ödesdiger

Miljöparti­et anser att det är klokt att vänta med en oåterkalle­lig exploateri­ng av Tronebacke­n, ett orört naturområd­e med höga biologiska värden, tills andra alternativ­a bostadslös­ningar diskuterat­s och en helhetsvär­dering av ett Lysekil 2050 framlagts av beredninge­n. När ett orört naturområd­e exploatera­ts är förändring­en oåterkalle­lig och kommer att påverka förutsättn­ingarna för framtida generation­er.

 ?? Lars Pehrson/svd/tt ?? Miljöparti­et i Lysekil ställer sig inte bakom beslutet att bygga ett nytt bostadsomr­åde i Norra Tronebacke­n.bild:
Lars Pehrson/svd/tt Miljöparti­et i Lysekil ställer sig inte bakom beslutet att bygga ett nytt bostadsomr­åde i Norra Tronebacke­n.bild:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden