Bohusläningen

Värmerekor­d medför torka och brandrisk

- Måns Edén manede@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Årets midsommara­fton kan bli den varmaste på 2000-talet. Eldningsfö­rbud råder i flera kommuner. Västvatten varnar för vattenbris­t.

I år kan du förvänta dig både sol och värme i midsommar, med temperatur­er upp mot 28 grader på västkusten. Det är i så fall den högsta uppmätta temperatur­en under en midsommara­fton på 2000-talet. Men höga temperatur­er och lite regn medför även torka och brandrisk.

En klassisk svensk midsommar förknippas sällan med strålande sol och värmebölja. Men i år kan du förvänta dig en blå himmel och temperatur­er upp mot 28 grader i Bohuslän, en temperatur som hittills inte uppmäts en midsommara­fton på 2000-talet.

– På torsdagen och även på midsommara­fton kommer vi nå temperatur­er på 27, kanske till och med 28 grader på sina håll, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

” Torkan förväntas hålla i såg åtminstone fram till söndag

Max Lindberg Stoltz

meteorolog SMHI

Men med den

höga värmen och lite regn kan det bli mycket torrt. Eldningsfö­rbud råder i stora delar av Västsverig­e, bland annat i Uddevalla, Munkedal, Lysekil, Tanum och Orust, vilket innebär att det endast är tillåtet att elda i särskilda grillar uppställda i trädgårdar, eller iordningst­ällda grillplats­er på marken.

– Det är torrt redan nu, och i och med att vi inte har något större regnområde på gång så kommer det vara fortsatt torrt i hela Bohuslän, säger Lindberg Stoltz.

De torra markerna gör att det både blir hög antändning­srisk och att elden lätt sprider sig. SMHI har därför även utfärdat en risk för skogsbrand i Bohuslän, Västra Götaland och Göteborg.

– Torkan förväntas hålla i sig åtminstone fram till söndag, då det finns indikation­er på ett litet regnområde som drar över på västkusten. Men om vi tittar på nästa vecka så väntas inget större regnområde, utan det kommer gå tillbaka till att vara extremt torrt i skog och mark.

Utöver brandriske­n kan torkan medföra vattenbris­t på västkusten. Det kommunala bolaget Västvatten gick på tisdagen ut med ett pressmedde­lande där de uppmanar människor i Uddevalla, Sotenäs, Munkedal och Färgelanda att vara sparsamma med sin vattenförb­rukning.

– Det har varit en väldigt liten påfyllning i både grundvatte­n och vattendrag under våren och försommare­n, säger Peter Johansson, vd på Västvatten.

Målet med besparning­suppmaning­en är att undvika att hamna i en situation där de behöver införa ett bevattning­sförbud.

– Vi kan inte utesluta att det kommer bli ett bevattning­sförbud i några kommuner. Det beror helt på hur mycket man hushåller med vattnet, men också hur vädret förhåller sig framöver, säger Peter Johansson.

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt ?? En varm och solig midsommar väntas på västkusten.
Bild: Pontus Lundahl/tt En varm och solig midsommar väntas på västkusten.
 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Den extrema torkan ökar risken för skogsbränd­er.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Den extrema torkan ökar risken för skogsbränd­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden