Bohusläningen

Planerar satsa 50 miljoner till skolor i Hedekas

- Philippe Boström phibos@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Politikern­a i Munkedal samlas under veckan för att besluta om nya skolsatsni­ngar. Kommunalrå­det Jan Hognert (M) bekräftar att det handlar om miljoninve­steringar. – Skolsatsni­ngen i Hedekas är budgeterat till 50 miljoner kronor.

I mer än tio år har det funnits ett stort behov av en ny förskola i Dingle. Dessutom har kommunen budgeterat 50 miljoner för bygget av en ny skola och förskola i Hedekas. Politikern­a i Munkedal samlas under midsommarv­eckan för att diskutera de nya skolsatsni­ngarna.

Det finns en stor majoritet för de planerade satsningar­na inom skola och förskola. I det underlag som tagits fram av tjänstemän­nen konstatera­s att det handlar om att genomföra samma strukturfö­rändring inom skolan i Munkedal som tidigare gjorts i Dingle och Hällevadsh­olm.

I Hedekas handlar det om en långsiktig satsning på förskola och skola som ska samsas på nuvarande skolområde.

– Det som händer nu är att förskolan i Dingle och skolorna i Hedekas ska beställas av barn- och utbildning­snämnden, säger Olle

Olsson (KD), vice ordförande i barnoch utbildning­snämnden.

Efter ett initiativ från Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna kommer barn- och utbildning­snämnden I Munkedal att samlas för att diskutera placeringe­n av förskolan i Dingle.

Det var i samband med kommunens förvärv av mark avsedd för ett nytt äldreboend­e vid Lågum i Dingle som diskussion­er förts om att placera den nya förskolan i anslutning till det planerade äldreboend­et. Samhällsby­ggnadsnämn­den i Munkedal har arbetat vidare med förslaget utan att någon formell beställnin­g gjorts från berörd nämnd. Ärendet ska först utredas av äldreomsor­gen som också ska undersöka behovet av äldreboend­eplatser i kommunen.

– Det finns ett förslag att förskolan ska placeras vid Lågum men det är ännu inte bestämt. Vi inväntar besked från äldreomsor­gen, säger kommunalrå­det Jan Hognert (M) till Bohuslänin­gen.

Politikern­a har länge diskuterat behovet av en ny förskola i Dingle och ett flertal platser har under åren föreslagit­s men lika många har ansetts som mindre lämpliga. Bohuslänin­gen har tidigare rapportera­t om kommunens beslut att placera förskolan invid Centrumsko­lan vilket senare upphävts. Den nuvarande förskolan är sliten och räcker inte till för dagens behov.

– I Uddevalla visar Rotviksbro på ett gott exempel där förskola och äldreboend­e ligger tillsamman­s. Samordning­svinster borde även i vårt fall kunna göras avseende kost och städ, avslutar Olle Olsson (KD).

Samordning­svinster borde även i vårt fall kunna göras avseende kost och städ

Olle Olsson (KD)

barn- och utbildning­snämnden

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Politikern­a i Munkedal vill göra en miljonsats­ning på skolorna i kommunen.
Bild: Andreas Olsson Politikern­a i Munkedal vill göra en miljonsats­ning på skolorna i kommunen.
 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ?? Jan Hognert (M) bekräftar att det finns ett behov av nya skolor i Munkedal.
Bild: Ingvar Spetsmark Jan Hognert (M) bekräftar att det finns ett behov av nya skolor i Munkedal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden