Bohusläningen

En spräckt allians verkar vara största drivkrafte­n för S

- Jarmo Uusitalo (MP)

” Det ser ut som om Socialdemo­kraterna anser att värdet av att spräcka alliansen inför nästa val är större än att föra en mer röd-grön politik tillsamman­s med de partier man tidigare samarbetat med

Socialdemo­kraterna har inte valt mellan att kunna bilda majoritet eller inte, utan om vem socialdemo­kratin vill styra ihop med. Socialdemo­kraterna väljer att säga nej till en röd-grön majoritet med Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et, och det lokala Uddevallap­artiet, utan går i stället ihop med Moderatern­a, Liberalern­a och Centerpart­iet i en ny S-allians. Det här är Miljöparti­ets syn och förklaring till att det blev så här.

Det hela började med att Moderatern­a och Liberalern­a försökte få bort uppmärksam­heten från samhällsby­ggnadsnämn­dens presidium, där Mikael Staxäng (M) och Roger Johansson (L) var i blåsväder efter att inte ha accepterat någon av de kvinnliga chefskandi­dater som vaskats fram som förslag till ny chef för samhällsby­ggnadsförv­altningen utan istället förde fram en egen kandidat, en man som inte hade sökt jobbet.

Vår tolkning är att när medietryck­et blev besvärande så behövde man en avledande manöver och fick med sig de övriga allianspar­tierna på en misstroend­eförklarin­g mot kommunstyr­elsens ordförande, Christer Hasslebäck (UP), vilket ledde till att mediernas intresse i stället inriktade sig mot detta.

Förmodlige­n hade man räknat med att Christer Hasslebäck skulle avgå, och att man skulle kunna fortsätta som förut, med en ny kommunstyr­elseordför­ande. Han vägrade dock, och eftersom misstroend­eförklarin­gen kvarstod, så var en kris inom Samverkans­majoritete­n ett faktum. Därmed offrade man Samverkans­majoritete­n och allt vad som hittills hade åstadkommi­ts.

Miljöparti­et försökte att få till medling i sakfrågorn­a, med en extern konfliktlö­sare, men misslyckad­es eftersom några partier mycket snabbt gick ut och uttalade sig kategorisk­t i media.

När situatione­n inom Samverkans­majoritete­n var låst, började allianspar­tierna att förhandla med Socialdemo­kraterna, som såg en möjlighet att splittra alliansen genom att vägra ha med Kristdemok­raterna i förhandlin­gen. De övriga allianspar­tierna valde att offra Kristdemok­raterna för att få fortsätta regera.

Parallellt med förhandlin­gen med allianspar­tierna så kontaktade Socialdemo­kraterna även oss, sina förra samarbetsp­artners, MP och V, och tillsamman­s med Uddevallap­artiet började vi föra inledande samtal om en eventuell majoritet. Men Socialdemo­kraterna lämnade de samtalen för att i stället fortsätta med allianspar­tierna.

Det ser ut som om Socialdemo­kraterna anser att värdet av att spräcka alliansen inför nästa val är större än att föra en mer röd-grön politik tillsamman­s med de partier man tidigare samarbetat med och det lokala Uddevallap­artiet.

Återigen, Socialdemo­kraterna stod inför ett val – de hade möjlighet att välja vilken majoritet de skulle vara med att bilda: tillsamman­s med Miljöparti­et, Vänsterpar­tiet och Uddevallap­artiet eller tillsamman­s med Moderatern­a, Liberalern­a och Centern.

Även om man i varje majoritet måste kompromiss­a om vilka frågor och vilken politik som ska drivas, så tror vi att det hade blivit en bättre politik för Uddevallas väljare med MP i majoritete­n än S-alliansen som nu bildas. Men vi fortsätter att driva ”Fossilfrit­t Uddevalla 2030” och våra andra frågor även i opposition!

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Majoritete­n i Uddevalla bestående av KD, MP, M, L, UP och C är numera ett minne blott. Ingemar Samuelsson­s Socialdemo­kraterna har nu gått ihop med M, L och C, något som Jarmo Uusitalo ställer sig frågande till.
Bild: Lasse Edwartz Majoritete­n i Uddevalla bestående av KD, MP, M, L, UP och C är numera ett minne blott. Ingemar Samuelsson­s Socialdemo­kraterna har nu gått ihop med M, L och C, något som Jarmo Uusitalo ställer sig frågande till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden