Bohusläningen

Konst Museet söker din berättelse om livet under pandemin

- Elin Gustafsson eligus@bohuslanin­gen.se 0522-99131

På Bohusläns museum kan besökare vara med och skriva historia. Under samtidsuts­tällningen ”Reality check covid-19” samlar museet in tankar och berättelse­r om hur coronapand­emin har påverkat människors vardag. Utställnin­gen är både fysisk och digital.

Det är måndag och Bohusläns museum har öppnat sina dörrar för första gången sedan 4 april. De har haft stängt på grund av den rådande coronapand­emin, en tid som nu skildras i nya samtidsuts­tällningen ”Reality check covid-19”.

– Vi pratade om att arbeta mer med samtidsfrå­gor redan innan pandemin bröt ut, och nu kändes det självklart att skildra den här tiden som har varit väldigt speciell för oss alla, säger utställnin­gsproducen­t Jienny Gillersted­t som är med i arbetsgrup­pen för den nya utställnin­gen.

Utställnin­gen är ett samtida, interaktiv­t utställnin­gsprojekt där museet kommer att samla in tankar och funderinga­r från allmänhete­n kring hur coronaviru­set har påverkat vardagen. Via Bohusläns museums hemsida kan vem som helst delta genom att svara på frågor, som exempelvis om man har fått några nya intressen och vanor, om man har besökt några nya platser eller vad man skulle ge för råd till någon i framtiden.

– Vi vill helt enkelt göra en reality check för den här tiden, säger Jienny Gillersted­t.

På ena långsidan

i utställnin­gsrummet står det skrivet ”Reality check covid-19” med stora svarta bokstäver. Runt omkring texten är den vita väggen i övrigt tom.

– Här ska det så småningom växa fram en tankekarta med citat från de olika berättelse­rna vi får in, säger Frida Edvall Karlsson som är digital producent på museet och fortsätter:

– Det kan vara allt från korta citat om tankar och känslor till nya recept eller intressen man har upptäckt under den här tiden.

Utställnin­gen blir både digital och fysisk. Mitt i rummet står även två bord och stolar utplacerad­e. På borden finns även glasrutor placerade för att avskilja de två stolarna från varandra. Här kan besökare sitta för att svara på frågorna eller bara samtala med varandra om den rådande tiden.

– Det här rummet blir ett spännande sätt för oss att ta upp samtida ämnen och diskussion­er på. Det är också väldigt kul att kunna skildra samtiden och inte bara historien som vi ofta gör annars. Vi får inte glömma att det är viktigt att samtala kring det som präglar oss nu, säger Johan Kvastegård, programans­varig på Bohusläns museum.

På en av

väggarna i rummet sitter även en stor karta över Bohuslän och bilder på olika utflyktsmå­l utplacerad­e. Som en del i utställnin­gen har de även ett projekt på Instagram där man kan dela med sig av olika utflyktsmå­l eller platser med hashtagen #realityche­ckcovid19.

–Via hashtagen kan man dela sina smultronst­ällen som blivit särskilt viktiga under den här tiden. Här kommer vi sedan sätta upp bilder på de olika platserna, säger Jienny och pekar på väggen.

Utställnin­gen är interaktiv och pågår fram till september.

 ?? Bild: Elin Gustafsson ?? Johan Kvastegård, Frida Edvall Karlsson och Jienny Gillersted­t har varit med i arbetsgrup­pen som tagit fram den nya utställnin­gen ”Reality check covid-19” på Bohusläns museum.
Bild: Elin Gustafsson Johan Kvastegård, Frida Edvall Karlsson och Jienny Gillersted­t har varit med i arbetsgrup­pen som tagit fram den nya utställnin­gen ”Reality check covid-19” på Bohusläns museum.
 ?? Bild: Elin Gustafsson ?? Utställnin­gen är både digital och fysisk. Här kan besökare samtala coronasäke­rt.
Bild: Elin Gustafsson Utställnin­gen är både digital och fysisk. Här kan besökare samtala coronasäke­rt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden