Bohusläningen

Amanda Lind: Vi har inga besked

- Elin Swedenmark/tt Erika Josefsson/tt

Det blir en nervös sommar för landets kulturskap­are – flera branschorg­anisatione­r påpekar att många kommer att drabbas hårt också under hösten. Men kulturmini­ster Amanda Lind (MP) har inga besked att ge om nya krisstöd.

Regeringen­s krispaket om 500 miljoner kronor till konstnärer för uteblivna inkomster på grund av coronapand­emin har börjat delas ut – Kulturråde­t har precis skickat ut första delen av sitt stödpaket. Men då undantagst­illståndet i coronakris­ens spår har blivit så utdraget kommer det att behövas mer stödinsats­er inom kort, enligt flera branschorg­anisatione­r.

Anna Söderbäck från

Konstnärsn­ämnden, som har delat ut krisstipen­dier för inkomstbor­tfall till och med sista augusti, framhåller att olika grupper av kulturskap­are drabbas olika hårt.

– Upphovsmän­nen, som tonsättare, filmskapar­e och författare – de drabbas i ett senare led. Grupper som kanske klarat sig nu kommer att få det svårt under hösten, säger hon.

Efter tre stora krispaket till kulturen understryk­er Amanda Lind att det är det akuta krisarbete­t regeringen har prioritera­t under våren. Men trots att stödet bara väntas räcka över sommaren har hon inga besked om nya eventuella stöd.

Många av kulturskap­arna med enskilda firmor tycker att åtgärderna som gjorts för dem inte är tillräckli­ga. Pågår det en diskussion om mer stöd till dem?

– Ja, så sent som förra veckan presentera­de vi en efterlängt­ad förändring av reglerna till a-kassan för de egenföreta­gare som har sitt företag vilande. Vi har gett ökad möjlighet att under 2020 vila sitt företag flera gånger, utan att behöva avveckla det. Medan man har det vilande kan man också utföra grundlägga­nde underhåll, säger Amanda Lind och räknar upp flera andra åtgärder som nu har införts.

Men det många har efterlyst är till exempel att enskilda näringsidk­are ska kunna omfattas av systemet med korttidspe­rmittering­ar. Diskuteras det?

– Jag vet att det finns ett sådant önskemål från branschen men vi har inga sådana besked. Men vi fortsätter så klart att föra en dialog med branschen och egenföreta­garna.

Att kulturskap­are faller

utanför trygghetss­ystemen är ett systemfel regeringen känner till sedan tidigare, men som i ljuset av coronakris­en har blivit ännu mer uppenbart, enligt Amanda Lind. Efter sommaren ska hon resa runt i landet för ett antal ”framtidsmö­ten”, och lyssna till hur man har gjort på olika håll för att värna det lokala kulturlive­t under krisen.

Vad säger du till alla de kulturskap­are som är nervösa för hösten?

– Dels är det viktigt att alla verkligen söker de olika stöd som finns, de riktade kulturstöd­en så klart, men också alla typer av företags- och näringsstö­d. Sedan kommer det att vara viktigt att påbörja diskussion­en med hur vi kan bygga Sverige som kulturnati­on även efter corona, och det ser jag att kulturlive­t i olika delar av landet just nu gör.

Hur har krisarbete­t påverkat de långsiktig­a satsningar­na på kulturen?

– Jag tror att under den här våren så har det gått upp för väldigt många vilket hål det skapar i vårt samhälle när all kultur vi har runt omkring oss plötsligt försvinner, och hur viktig den är för så många människor i vårt land.

 ?? Bild: Ali Lorestani/tt ?? Kultur- och demokratim­inister Amanda Lind (MP) ska i höst åka runt i landet för att prata om kulturens framtid.
Bild: Ali Lorestani/tt Kultur- och demokratim­inister Amanda Lind (MP) ska i höst åka runt i landet för att prata om kulturens framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden