Bohusläningen

Oscarsgala­n skjuts upp två månader

- TT

För första gången på nästan 40 år skjuts Oscarsgala­n upp. Nästa års gala kommer att hållas två månader senare än planerat för att ge Hollywood en chans att göra klart och ge ut de filmer som har hindrats av coronapand­emin.

Oscarsgala­n, som var tänkt att hållas den 28 februari nästa år, kommer att skjutas upp till den 25 april.

Syftet är att ge filmare och producente­r chansen att slutföra de filmer vars inspelning­ar avbrutits av pandemin. Normalt måste en film ha haft amerikansk premiär under det föregående kalenderår­et för att kvalificer­a sig till Oscarsgala­n, men nu flyttas den gränsen fram till den 28 februari nästa år.

Många filmer har

fått avbryta sina produktion­er under pandemin. Andra har fått skjuta upp sina premiärdat­um eftersom biografer varit stängda – det gäller till exempel storfilmer som ”Wonder Woman 1984” och den nya James Bond-filmen ”No Time to Die”, som båda har fått sina premiärdat­um flyttade till senare i höst.

Det finns också filmer som helt och hållet har slopat biografern­a och släppts digitalt. Den strömmade fil- mens vara eller icke vara har länge varit en stridsfråg­a på Oscarsgala­n.

Nästa år kommer

även dessa filmer att bedömas – men enbart om det före pandemin funnits planer på att visa dem på biografer. Oscarsakad­emien Ampas meddelar att undantaget för nästa års gala bara gäller för 2021.

Bara timmar efter beskedet meddelade även den brittiska motsvarigh­eten Bafta att även de skjuter fram sin gala, till den 11 april. Fler stora galor, som Golden Globes, tros också komma att ändra sina datum.

Den amerikansk­a filmindust­rin hoppas att biografern­a kan komma att öppna igen till slutet av juli.

 ?? Bild: Chris Pizzello ?? På årets Oscarsgala belönades filmen ”Parasite” bland annat med priset för bästa film.
Bild: Chris Pizzello På årets Oscarsgala belönades filmen ”Parasite” bland annat med priset för bästa film.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden