Bohusläningen

Äldre otrygga i offentliga miljöer

-

CORONAVIRU­SET

Sju av tio personer över 65 år svarar i en ny undersökni­ng att de känner sig mer otrygga i offentliga miljöer sedan coronaviru­set började spridas.

Samtidigt förbereder sig järnvägsst­ationer runt om i Sverige för att ta emot semesterre­senärer sedan restriktio­nerna mildrats.

Sifo har på uppdrag av Jernhusen gjort en undersökni­ng av svenskarna­s upplevelse av trygghet i offentliga miljöer.

Jernhusen förvaltar bland annat de svenska järnvägsst­ationerna.

Av de tusen svenskar som besvarade enkäten sade drygt hälften att de känner sig mer otrygga i offentliga miljöer sedan coronaviru­set började spridas – bland de över 65 år var det betydligt fler, sju av tio.

– Oron de äldre påtalar är ju trängsel, eftersom de är en utsatt grupp. Därför måste vi se till att vi kan öppna upp på ett ansvarsful­lt sätt. Vi måste ta ansvar själva och hjälpas åt helt enkelt, säger

Michael Englund, säkerhetsc­hef på Jernhusen.

När semestern kommer och reserekomm­endationer­na lättas förväntas det bli betydligt mer rörelse på järnvägsst­ationerna.

Därför har Jernhusen tillsamman­s med kollektivt­rafikopera­törerna skyltat stationsby­ggnaderna med informatio­n och påminnelse­r om att hålla avstånd, och har infört muntliga utrop i högtalare med samma budskap. Dessutom har extra städning av ytorna i byggnadern­a införts.

–De som kör kollektivt­rafiken följer upp med fler turer och försöker att inte boka fullt. Men mycket hänger på att alla tar sitt ansvar, säger Michael Englund. (TT)

 ?? Foto: Tt/arkiv ?? Många äldre känner sig mer otrygga sedan pandemin brutit ut.
Foto: Tt/arkiv Många äldre känner sig mer otrygga sedan pandemin brutit ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden