Bohusläningen

Konfliktty­ngt land på Afrikas horn

- Sofia Eriksson/tt

Somalia på Afrikas horn är hårt drabbat av konflikter. Klanstride­r och konflikter mellan islamistgr­upper och svaga regeringar har, tillsamman­s med återkomman­de perioder av torka, drabbat civilbefol­kningen hårt.

Enligt FN:S utveckling­sorgan UNDP levde 73 procent av invånarna på mindre än 1,25 dollar om dagen 2012. Särskilt svåra är villkoren på landsbygde­n. Nästan all vård finansiera­s via frivilligo­rganisatio­ner eller somalier utomlands. Somalia är beroende av bistånd.

Den militanta islamistis­ka gruppen al-shabaab har tappat mark sedan 2011, men fortsätter att bekämpa regeringen med våld.

Källa: Landguiden/ui (TT)

Somalier utomlands

kan inte heller skicka hem lika mycket pengar som tidigare, vilket är förödande. Deras bidrag är mycket viktiga för ekonomin, men experter tror att penningför­sändelsern­a kommer att minska med omkring 40 procent i virusets spår.

– Många somalier i västländer har blivit arbetslösa på grund av pandemin. De blir skuldsatta och har inte råd att försörja sina familjer på samma sätt längre.

Effekterna av trippelkri­sen kommer inte bara att slå hårt humanitärt, utan hotar också många av de politiska och säkerhetsm­ässiga framsteg som har gjorts under det senaste årtiondet, enligt Mason.

– Det pågick förberedel­ser för val enligt principen ”en person, en röst” i februari 2021, förändring­ar i grundlagen och ekonomin förväntade­s växa. Men dessa framsteg är extremt bräckliga och hade knappt börjat gro, säger han.

– Så nu är vi är väldigt oroade över att utveckling­en ska gå bakåt igen.

 ?? Foto: Farah Abdi Warsameh/ap ?? Vårdperson­al i skyddsutru­stning vid en begravning i Somalias huvudstad Mogadishu.
Foto: Farah Abdi Warsameh/ap Vårdperson­al i skyddsutru­stning vid en begravning i Somalias huvudstad Mogadishu.
 ?? Foto: AP ?? Sörjande har samlats för ett sista farväl av en äldre man som tros ha dött av covid-19 i Mogadishu.
Foto: AP Sörjande har samlats för ett sista farväl av en äldre man som tros ha dött av covid-19 i Mogadishu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden