Bohusläningen

USA tar hem soldater från Tyskland

-

USA/TYSKLAND

Under hela efterkrigs­tiden har USA haft tiotusenta­ls soldater stationera­de i Västtyskla­nd och senare Tyskland.

Nu gör Donald Trump verklighet av sina tidigare hot och kallar hem en stor del av den amerikansk­a styrkan.

Omkring 27 000 av de 52 000 amerikansk­a soldaterna som Trump hävdar är stationera­de i Tyskland kallas hem, meddelar Vita huset.

Beslutet kommer inte oväntat, men markerar ändå en betydande förändring i relationen mellan de två Natoländer­na, som länge har varit oense om storleken på den tyska försvarsbu­dgeten.

– Det kostar enormt mycket för USA. Så vi minskar antalet till 25 000 soldater, säger Trump enligt nyhetsbyrå­n AFP, och anklagar Tyskland för att vara försumlig i sina åtaganden till Nato.

Det amerikansk­a försvarshö­gkvarteret Pentagon korrigerar presidente­ns uppgifter och påpekar att USA bara har omkring 35 000 soldater permanent stationera­de i Tyskland, men att antalet vid enstaka tillfällen kan vara drygt 50 000 på grund av att styrkorna byts ut med jämna mellanrum.

Budskapet till Tyskland och Europa är dock tydligt: Lägg mer på försvaret.

– Tyskland sköter sig inte, de har inte skött sig på åratal, de är skyldiga Nato många miljarder dollar och de måste betala. Vi skyddar Tyskland, och de sköter sig inte, säger han enligt AFP.

Trump har gång på gång upprepat anklagelse­n om att Tyskland och andra Natoländer är skyldig försvarsal­liansen pengar, vilket syftar på en överenskom­melse bland medlemslän­derna om att lägga 2 procent av sin BNP på försvaret. (TT) indiska soldater har dödats i våldsamma sammandrab­bningar vid kinesiska gränsen, enligt indiska militären. Det kommer även rapporter om skadade eller döda från kinesiskt håll. Soldater från de två kärnvapenm­akterna drabbar då och då samman vid den 350 mil långa gränsen, vars dragning är föremål för diskussion. I allmänhete­n brukar konflikter­na dock begränsas till slagsmål och stenkastni­ng. (TT-AFP)

 ?? Foto: Ap/arkiv ?? Amerikansk­a soldater på en flygbas i tyska Wiesbaden.
Foto: Ap/arkiv Amerikansk­a soldater på en flygbas i tyska Wiesbaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden