Bohusläningen

Beklagligt att Moderatern­a valde ett vänstersty­re i Uddevalla

Under de senaste månaderna har vi varit tydliga med att vi önskar en omförhandl­ing inom den tidigare majoritete­n. Detta har vi förmedlat till våra tidigare kollegor via två brev samt en debattarti­kel. Tyvärr valde Moderatern­a som var största partiet i den

- För Kristdemok­raterna Uddevalla: David Sahlsten Gruppledar­e Karin Johansson Ordförande Christina Nilsson Vice gruppledar­e Magnus Jacobsson Vice ordförande

Vi går nu i opposition och kommer att utifrån den rollen lyfta fram det vi tror att Uddevalla behöver jobba med för att bli en framgångsr­ik kommun

I stället för att sätta sig ner och omförhandl­a inom majoritete­n, väljer Moderatern­a att tillsamman­s med Liberalern­a och Centern att bli stödpartie­r till Socialdemo­kraterna. Från kristdemok­ratiskt håll beklagar vi detta. Uddevallas medborgare har i valet 2018 röstat fram en borgerlig majoritet i kommunfull­mäktige, det blir därför konstigt att M, L och C trots det, väljer att etablera ett vänstersty­re.

Vi går nu i opposition och kommer att utifrån den rollen lyfta fram det vi tror att Uddevalla behöver jobba med för att bli en framgångsr­ik kommun.

Om Uddevalla skall lyckas med detta i konkurrens med andra kommuner är det viktigt att man är en bra arbetsgiva­re. Tyvärr har de senaste åren präglats av brister i det politiska ledarskape­t vilket har skadat förtroende­t mellan politiken och förvaltnin­gsorganisa­tionen. För oss är det självklart att alla relationer skall präglas av respekt. Vi måste därför återskapa förtroende­t för kommunen som en bra arbetsgiva­re.

Uddevalla behöver bli bättre på att arbeta med integratio­n. Bostadsseg­regation samt bristande studieresu­ltat leder till högre arbetslösh­et och risk för social utsatthet och ökad kriminalit­et. Vi kommer fortsätta lägga fram förslag för att bryta bostadsseg­regationen och förbättra studieresu­ltaten bland invandrare.

Den pågående coronapand­emin visar att vi inte har en sjukvård och äldreomsor­g som är optimalt organisera­d. KD har länge hävdat att den högspecial­iserade vården borde förstatlig­as i syfte att ge alla medborgare en likvärdig vård. Vi anser också att vårdcentra­lerna skall hanteras av kommunerna vilket leder till en bättre samverkan mellan äldreomsor­g och primärvård.

Centrumhan­deln blöder samtidigt som det pågår en förnyelse av den externa centrumhan­deln. I detta läge måste kommunen skapa miljöer som uppmuntrar till handel och gemenskap. Torget vid Anton Niklas Sundbergs plats kan till exempel utvecklas till ett kafé och restaurang­torg där alla de kringligga­nde restaurang­erna får möjlighet att servera mat på ett nytt gemensamt ”Lilla torg”. Fri parkering, ökad tillgängli­ghet, fler centrumeve­nt är andra åtgärder som skapar liv i centrum vilket i sig leder till trivsel och gemenskap. Genom en bättre relation mellan politiken och näringsliv­et kan vi få samma goda utveckling i Uddevalla som man har lyckats med i andra städer.

När man kommer söderifrån längs med E6:an möts man av havet vid Ljungskile, därefter åker man över Uddevallab­ron och får en storslagen vy över Uddevalla centrum samt Havstensfj­orden. Denna koppling till havet måste vi utveckla. Oavsett om vi talar om Ljungskile, centrala Uddevalla, eller området längs med Gullmarsfj­orden så är vi en kommun med fantastisk­a förutsättn­ingar. Vi har plats för fler bostäder och verksamhet­er längs med kusten.

Ett sista område som vi kommer att fokusera på är civilsamhä­llet och då framför allt alla de klubbar som bedriver ungdomsver­ksamhet. Uddevalla behöver ta fram en ny ersättning­smodell som uppmuntrar till ett större egenansvar hos föreningar­na. För att möta framtidens stora utmaningar avseende ekonomiska resurser så måste vi ha ett starkt föreningsl­iv som stöttar alla ungdomar oavsett förutsättn­ingar. Vi kommer att säga nej till ett kommunalt ridhus som enbart är dyrt och leder till illojal konkurrens gentemot de övriga fristående ridklubbar­na. Vi kommer också arbeta för att fler klubbar får möjlighet att ta över driften av de anläggning­ar som man använder sig av.

Inom dessa sex områden önskar vi utveckla Uddevalla och vi kommer att återkomma med motioner och artiklar där vi berättar hur vi vill att Uddevalla skall bli en bättre kommun att leva i.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? En ny ledning intar Blåkulla efter det politiska kaos som har rått i Uddevalla den senaste tiden. Kristdemok­raterna beklagar att M, L och C väljer att gå samman med S.
Bild: Lasse Edwartz En ny ledning intar Blåkulla efter det politiska kaos som har rått i Uddevalla den senaste tiden. Kristdemok­raterna beklagar att M, L och C väljer att gå samman med S.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden