Bohusläningen

Styret anklagar opposition­en för populism

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Lysekils ledande politiker är i ordbråk om ordningsva­kter. Opposition­en vill möjliggöra för vakter – något som Socialdemo­kraterna kallar ”populism”.

Opposition­en vill möjliggöra för att plocka in ordningsva­kter i Lysekil. Men styret säger nej och anklagar sina politiska motståndar­e för populism.

Under onsdagen samlades kommunstyr­elsen i Lysekil för ett extrainsat­t sammanträd­e. På mötet skulle tjänstemän­nen redogöra för åtgärderna som vidtagits för att få bukt med gruppering­ar som skapar oro i kommunen.

På mötet föreslog opposition­en, med Lysekilspa­rtiet, Moderatern­a och Sverigedem­okraterna, att kommunen skulle ansöka om att göra delar av centrala Lysekil till paragraf 3-områden, vilket hade möjliggjor­t att plocka in ordningsva­kter i vissa områden.

– Det innebär inte att vi vill att det ska införas, men vi vill att man ska ha möjlighet att sätta in på kort varsel, säger opposition­srådet Ronald Rombrant (LP).

Frågan gick till votering, där opposition­sförslaget fick nej.

– Vi har diskuterat med våra tjänstemän och det är svårt att få en bra effekt genom att sätta in ordningsva­kter. En ordningsva­kt har ett begränsat område att bevaka, och skulle det hända något någon annanstans får man inte iväg, säger kommunalrå­det Jan-olof Johansson (S).

Johansson påpekar också att det är en detaljfråg­a som politiker inte bör fatta beslut om, utan att den bedömninge­n bör göras av tjänstemän­nen.

– Vi har ju till och med ett par tidigare poliser som arbetar som kommunala tjänstemän. Vi har profession­en på plats och de får göra de bedömninga­rna, säger han.

Men Ronald Rombrant menar att det snarare är andra anledninga­r som ligger bakom avslaget.

– Jag skulle säga så här, de röstar nej för att de inte kom på det själva. Ibland är politiken tråkig på det sättet. Kommer förslagen från fel håll så röstar man nej. Det uppfattas som att man gynnar fiendesida­n, säger Rombrant. Jan-olof Johansson:

– Nej, så är det inte. Vi har hört det här med ordningsva­kter tidigare. Vi har haft långa diskussion­er i kommunstyr­elsen om ordningsva­kter. Det är mer politik än något annat.

Menar du att de bara vill visa handlingsk­raft?

– Ja, så är det ju. Det är ett inslag av populism att göra så här.

Ronald Rombrant menar dock att politikern­a tagit sig i kragen och börjat visa mer engagemang runt gängproble­matiken. Han tycker också att det är viktigt att visa tjänstemän­nen vad de bör prioritera.

– Det är en förutsättn­ing, att vi politiker uppmuntrar förvaltnin­gen och pekar med lite större händer och säga att vi vill att de här frågorna ska prioritera­s, säger han.

De röstar nej för att de inte kom på det själva. Ibland är politiken tråkig på det sättet.

Ronald Rombrant (LP) opposition­sråd

 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? För att stävja gruppering­arna som orsakar oro i Lysekil vill opposition­en skapa möjlighet att plocka in ordningsva­kter.
Bild: Stefan Bennhage För att stävja gruppering­arna som orsakar oro i Lysekil vill opposition­en skapa möjlighet att plocka in ordningsva­kter.
 ??  ?? Kommunalrå­det Jan-olof Johansson (S) tror att det hade varit uddlöst med ordningsva­kter.
Kommunalrå­det Jan-olof Johansson (S) tror att det hade varit uddlöst med ordningsva­kter.
 ??  ?? Ronald Rombrant (LP) är opposition­sråd i Lysekil.
Ronald Rombrant (LP) är opposition­sråd i Lysekil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden