Bohusläningen

Rapport visar: Starkt vit maktfäste i Uddevalla

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Ännu en rapport pekar ut Uddevalla som ett starkt fäste för högerextre­mism. Målet för miljön är att avskaffa demokratin – men det största hotet utgörs av ensamagera­nde gärningsmä­n.

I maj kunde Bohuslänin­gen berätta att Uddevalla pekas ut som ett starkt nazistfäst­e av Stiftelsen Expo. Även Centrum mot våldsbejak­ande extremism (CVE) påpekar i en ny rapport att vit makt-miljön är på framfart, såväl i riket i allmänhet som i Uddevalla i synnerhet.

”De senaste åren har antalet aktivitete­r inom vit makt-miljön ökat. Närmare 25 kommuner bedöms ha haft särskilt hög grad av närvaro från miljön under perioden 2008 till 2018”, står det i rapporten innan Uddevalla, ihop med Trollhätta­n och Vänersborg, nämns som exempel.

Vit makt-miljön har som generell målsättnin­g att avskaffa demokratin och ersätta det med en auktoritär stat som är organisera­d kring ett etniskt och kulturellt homogent samhälle, enligt rapportens definition.

– De gör det genom hot och våld, framför allt mot meningsmot­ståndare och personer som ses som oönskade i deras ideologi, som judar, personer med framför allt utomeurope­isk bakgrund och hbtq-personer. Det som utmärker vit makt-miljön är antisemiti­ska föreställn­ingar om en judisk konspirati­on. För enskilda individer, som kan bli föremål för deras våld är hotet allvarligt, säger Xoncha Nouri, senior analytiker på CVE.

– Även ensamagera­nde kan utföra allvarliga våldsdåd, exempelvis för att skada oönskade personer eller för att utlösa ett raskrig, vilket man hoppas kommer leda till ett högerextre­mt maktöverta­gande, fortsätter hon.

För även om CVE, precis som Expo, menar att nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen är den dominerand­e organisati­onen i miljön, är det inte där det akuta hotet finns i nuläget. Xoncha Nouri nämner personer som nödvändigt­vis inte behöver tillhöra någon organisati­on, och i stället har självradik­aliserats på nätet.

– Vit makt-aktörer utgör ett långsiktig­t hot, och det är ett påstående som bygger på Säpos bedömning. De utgör inte ett akut hot mot statsskick­et, men det går inte att utesluta att de kan göra det i framtiden, säger Xoncha Nouri.

– Det är viktigt att förstå att hotet inte nödvändigt­vis kommer från traditione­lla organisati­oner. Det finns omfattande högerextre­mt präglad propaganda­spridning på webbplatse­r. På senare år har vi sett ensamagera­nde gärningspe­rsoner utföra våldsdåd i både Sverige och utomlands, och det har de gjort efter att ha radikalise­rats i forum online.

De senaste tio åren har antalet vit makt-aktivitete­r ökat i hela Sverige. Det skedde en viss avmattning under förra året, som Bohuslänin­gen berättat om. Men även typen av aktivitete­r har förändrats.

– Det är inte bara inom vit makt-miljön, utan även inom den bredare högerextre­ma rörelsen, som det har blivit mer aktivitet på digitala plattforma­r. Där sker en självradik­alisering online, säger Xoncha Nouri.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt ?? Nordiska motståndsr­örelsen är den dominerand­e organisati­onen i miljön, men fristående gärningsmä­n anses vara ett större hot.
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt Nordiska motståndsr­örelsen är den dominerand­e organisati­onen i miljön, men fristående gärningsmä­n anses vara ett större hot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden