Bohusläningen

Städar stränder på sommarlovs­praktik

Många sommarjobb har försvunnit i och med coronapand­emin. Men för att ge Uddevallas ungdomar en meningsful­l och trygg sommar erbjuder Uddevalla kommun sommarlovs­praktik.

- Linnéa Hjortstam linhjo@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Trots coronapand­emin har 245 ungdomar i Uddevalla fått ta ett första kliv ut på arbetsmark­naden – även om en del platser har bytts ut eller försvunnit. – Vi försöker få in så många som möjligt, säger verksamhet­sansvarig Mauricio Olavarria.

Det luktar nymålat. Ungdomarna på Uddevalla kommuns sommarlovs­praktik är inne på sin sista arbetsveck­a. De har arbetat med att måla om kontor och korridorer under tre veckor, och för många av dem har det varit deras första sommarjobb. Mauricio Olavarria är verksamhet­ssamordnar­e och tycker första perioden har fungerat bra och ser praktiken som en möjlighet för Uddevallas ungdomar.

– Sommarprak­tik har vi alltid haft, och anledninge­n till det är att vi kan erbjuda fler ungdomar någonting under sommaren, säger Mauricio Olavarria.

Även om många har erbjudits en praktikpla­ts har coronapand­emin satt sina spår och påverkat arbetsuppg­ifterna. Alla vård- och omsorgspla­tser som tidigare funnits är nu borta.

– Vi försöker få in så många som möjligt men det svåra är att få till det med handledare. Det är en kostnadsfr­åga också, säger Mauricio Olavarria.

Alla ungdomar som går i nian eller ettan på gymnasiet i Uddevallas kommun får söka om att få en praktikpla­ts. I år sökte 412 ungdomar och kommunen hade 268 platser. Mauricio Olavarria berättar att 245 av de sökande tackade ja. Många ser praktiken som ett alternativ, och vissa tackar nej om de blir erbjuda något annat.

Hanna Claesson gör sin första sommar på praktiken. Hon trivs gott och har fått en bra grund för arbetslive­t, säger hon. Efter tre veckor måste hon erkänna att hon har tröttnat lite på målandet, men delar med sig av några användbara och nyfunna tips.

– Det är viktigt med förarbetet, att tejpa och vara noggrann. Då är det lättare att måla efteråt, säger hon och doppar penseln i en burk med vit färg.

I ett annat rum sitter Emma Kristensso­n och förbereder med tejp och skyddspapp­er. Tak och väggar ska spacklas, en ny färdighet som hon berättar att hon nu har bemästrat. Emma har haft praktikpla­ts i några år.

– Jag behöver pengar, och sen känner jag de vuxna sedan innan. Man lär sig att komma i tid, vilken man i och för sig alltid ska göra oavsett vad man göra, säger hon.

Mauricio Olavarria säger att det har varit extra viktigt att få till sommarlovs­praktiken i år eftersom det är många vanliga sommarjobb som försvunnit till följd av coronapand­emin.

– Det ger en chans att få uppleva hur det är att jobba, komma i tid och så vidare. De får betalt för de timmarna de gör och de känner att de vill jobba alla sina timmar. Det är en chans att prova på hur det är i arbetslive­t, det är en bra ingång och något bra att ha med i cv:t, säger han.

Förutom att måla om kontorsutr­ymmen kan ungdomarna rensa ogräs och städa stränder. Daniel Annergren, Dzintars Vitkevics och Maximilian Landholm har precis kommit tillbaka från dagens runda på stranden – med säckar fyllda av skräp.

– Det är en bra erfarenhet att jobba länge på dagarna, säger Dzintars Vitkevics.

Daniel Annergren håller med. Han gör sina andra sommarprak­tik och tycker det är ett bra och tydligt uppdrag. Alla tre poängterar hur mycket skräp som slängs i naturen och hur viktigt det är att plocka upp efter sig. Det finns några saker som Daniel Annergren uppskattar extra mycket med jobbet.

– Det är skönt att vara ute och få frisk luft, träffa folk och snacka. Det är socialt, säger han.

För både Maximilian Landholm och Dzintars Vitkevics är det deras första kliv ut i arbetslive­t.

– Det är väldigt bra. Det är roligt att träffa nya människor och umgås, säger Maximilian Landholm.

Det är en chans att prova på hur det är i arbetslive­t, det är en bra ingång

Mauricio Olavarria

verksamhet­ssamordnar­e, Uddevalla kommun

 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Tack vare ungdomarna på Uddevalla kommuns praktikpla­tser hålls stränderna rena från skräp. En av ungdomarna som städar är Maximilian Landholm.
Bild: Matilda Spetz Tack vare ungdomarna på Uddevalla kommuns praktikpla­tser hålls stränderna rena från skräp. En av ungdomarna som städar är Maximilian Landholm.
 ??  ??
 ??  ?? Mauricio Olavarria vill att Uddevallas ungdomar ska ha meningsful­la arbeten under sommaren.
Mauricio Olavarria vill att Uddevallas ungdomar ska ha meningsful­la arbeten under sommaren.
 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Maximilian Landholm plockar skräp på stranden tillsamman­s med andra ungdomar från Uddevalla. Han tycker det är roligt att träffa nya människor under sommarprak­tiken.
Bild: Matilda Spetz Maximilian Landholm plockar skräp på stranden tillsamman­s med andra ungdomar från Uddevalla. Han tycker det är roligt att träffa nya människor under sommarprak­tiken.
 ??  ?? Från vänster, Dzintars Vitkevics, Daniel Annergren och Maximilian Landholm.
Från vänster, Dzintars Vitkevics, Daniel Annergren och Maximilian Landholm.
 ??  ?? Hanna Claessons uppgift är att målar väggar.
Hanna Claessons uppgift är att målar väggar.
 ??  ?? Det är viktigt med förarbete. Emma Kristensso­n tejpar innan hon ska spackla.
Det är viktigt med förarbete. Emma Kristensso­n tejpar innan hon ska spackla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden