Bohusläningen

70 personer kan ha fått fel provsvar på covid 19-test

Negativa tester kan i själva verkat ha varit positiva – 70 personer i Västra Götalandsr­egionen kan ha fått fel provsvar på sina covid 19-tester när resultaten blandats ihop.

- Frida Bergkvist fb@bohuslanin­gen.se 0522-99200

70 personer som har testat sig för covid-19 i Västra Götalandsr­egionen kan ha fått fel provsvar efter att personal på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t blandat ihop tester.

– Det är nästan omöjligt att säga hur många som kan ha blivit smittade, säger verksamhet­schefen Lars Palmqvist.

Personal på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t har blandat ihop Qr-koderna på provrör och remisser i totalt 70 testkit som har gått ut till vårdcentra­ler i Västra Götalandsr­egionen.

Det innebär att 70 personer som har testat sig för covid-19 på Närhälsans mottagning­ar därför kan därför ha fått ett felaktigt svar. Bland dessa 70 personer, har nio personer testat positivt för smittan men riskerar att ha fått ett negativt provsvar.

– Det är nästan omöjligt att säga hur många som kan ha blivit smittade. Det beror helt på hur lång tid det har gått mellan provtagnin­gen och att det här beskedet kom. Det kan röra sig om allt mellan en till 100 personer som vi behöver smittspåra, säger Lars Palmqvist, verksamhet­schef för klinisk mikrobiolo­gi vid Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t.

Man går ju runt som en tickande bomb bland folk

De felaktiga testkitten

har skickats till fyra olika vårdcentra­ler i regionen; Partille, Dals-ed, Herrestad och Bengtsfors. I vissa fall har det tagit uppemot en vecka innan patienten fått beskedet att provsvaret varit ogiltigt.

– Det känns jävligt obehagligt. Man går ju runt som en tickande bomb bland folk, säger en man i 40-årsåldern från Uddevalla som är en av de 70 personer som fått veta att hans provsvar varit ogiltigt.

Enligt Lars Palmqvist skickas testerna till Stockholm på analys, vilket gör att det dröjt innan felet har kunnat upptäckas.

– Det är så klart väldigt olyckligt. I värsta fall kan det ju innebära att nio personer har haft en pågående covid-infektion, men har fått ett negativt provsvar, säger Lars Palmqvist.

Sahlgrensk­a Universite­tssjukhus i Göteborg ansvarar för att packa och skicka ut testkitten till regionens vårdcentra­ler. I testkittet finns ett provrör och en remiss, som båda ska vara märkt med en Qr-kod som används för att patienten ska kunna få sitt testsvar digitalt.

Qr-koden är personlig och för att systemet ska fungera måste alltså Qr-koden på provröret och remissen stämma överens, annars riskerar patienter att få ett felaktigt svar.

– Testkitten ska kontroller­as både hos oss och på vårdcentra­lerna för att försäkra att rätt provrör och remisser går ut. Jag trodde det var tillräckli­gt men jag får helt enkelt skylla på den mänskliga faktorn här, säger Lars Palmqvist.

För den 40-årige mannen i Uddevalla, har fördröjnin­gen inneburit en vecka av jobb och umgänge.

– Eftersom att jag fick tillbaka ett negativt test och inte upplevde några mer symptom, tänkte jag att jag kunde gå till jobbet och träffa folk igen, säger han.

De fyra vårdcentra­lerna som mottagit de felaktiga testkitten ska ha blivit kontaktade av Universite­tssjukhuse­t. Enligt Lars Palmqvist ska det i första hand röra sig om patienter med milda symtom som har testat sig på vårdcentra­lerna, men hur många som kan ha smittats på grund de felaktiga testerna kan inte Lars Palmqvist svara på.

– Teoretiskt sätt kan det vara väldigt många, men mellan tummen och pekfingret skulle jag säga att en person smittar ungefär 5-10 personer. Har du en stor familj kanske du smittar fler, och tvärtom om du bor ensam. Jag utgår från att ingen av de personer som testat sig via Närhälsan jobbar i sjukvården, eftersom att de erbjuds att testa sig via sin arbetsplat­s, säger han.

De 70 personerna som fått ett ogiltigt provsvar uppmanas att testa sig på nytt, men eftersom att det kan ha gått mer en vecka från första provtillfä­llet kan personerna hunnit tillfriskn­a. Att smittspåra kan därför bli en svår uppgift.

– Det kan vara så att några av de här personerna har tillfriskn­at, men det vi kan göra är att uppmana alla som fått det här beskedet att gå och testa sig igen. Då har vi åtminstone en möjlighet att gå tillbaka och smittspåra, säger Lars Palmqvist.

Efter att felet upptäckts ska sjukhuset ha gjort en anmälan om allvarlig avvikande händelse och enligt verksamhet­schefen har man försäkrat sig om att inga fler felaktiga testkit kommer att skickas ut. Bland annat ska testkitten kontroller­as ytterligar­e innan de skickas ut och samtliga av regionens mottagning­ar har uppmanats att vara extra uppmärksam­ma.

– Vi har förklarat för vår personal hur viktigt det är att förstå sambandet mellan rören och remissen och nu är alla väl medvetna om det. Det man kan säga till personalen­s försvar är att de har haft det stressigt och en väldigt tung arbetsbela­stning, säger Lars Palmqvist.

 ??  ?? För en man i Uddevalla tog det en hel vecka innan han fick reda på att hans provsvar varit ogiltigt.
För en man i Uddevalla tog det en hel vecka innan han fick reda på att hans provsvar varit ogiltigt.
 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ??
Bild: Johan Nilsson/tt
 ?? Bild: Johan Wingborg ?? Lars Palmqvist, verksamhet­schef för klinisk mikrobiolo­gi vid Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t.
Bild: Johan Wingborg Lars Palmqvist, verksamhet­schef för klinisk mikrobiolo­gi vid Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden