Bohusläningen

Liberalern­as Nyamko Sabuni är fast i en rävsax

Denna vecka har Nyamko Sabuni varit ordförande för Liberalern­a i ett år. Men fortfarand­e är opinionssi­ffrorna usla.

- Pontus Almquist Liberala Nyhetsbyrå­n

Det var ju aldrig så här det var tänkt. Det var ju meningen att Erik Ullenhag skulle ta en enkel resa från ambassadör­sresidense­t i Amman till Stockholm och krönas till partiledar­e utan nämnvärd konkurrens. Men så ville det sig inte. I stället klev Nyamko Sabuni, som medan Ullenhag varit upptagen med annat hade kampanjat med varierande intensitet i över ett år, fram – och tog hem en jordskreds­seger. I söndags (28/6) firade hon ett år på posten.

Enligt vem var det inte tänkt att det skulle bli Sabuni? Partiledni­ngen och folket runt den förre L-ledaren Jan Björklund gjorde knappast någon hemlighet av att Ullenhag skulle ta över. Men nu blev det inte så. I stället fick Liberalern­a en kritiker av januariavt­alet som partiledar­e, och det innan bläcket på 73-punktsprog­rammet ens hunnit torka. Därtill utsågs en ny partiledni­ng i form av Juno Blom, Johan Pehrson och Mats Persson – som alla varit öppet kritiska till januariavt­alet.

Partiet står genom januariavt­alet formellt sett bakom regeringen­s politik, men partiledni­ngen gör det egentligen inte – något som inte minst illustrera­des på Dagens Industris debattsida i onsdags förra veckan (25/6) när Mats Persson och Nyamko Sabuni framförde kritik mot regeringen­s ekonomiska politik och deklarerad­e att man kommer att vara tuffa i höstens budgetförh­andlingar.

Frågan är dock om man kommer att våga leverera på det utspelet. Skulle Socialdemo­kraterna sätta hårt mot hårt och budgetförh­andlingarn­a stranda skulle Liberalern­a riskera att gå in ett extra val med opinionssi­ffror som ligger en bra bit under riksdagssp­ärren, samtidigt som S ligger bättre till än på flera år. Om man å andra sidan skulle välja att stanna kvar i samarbetet utan att några framgångar uppnås i budgetförh­andlingarn­a riskerar man spela bort trovärdigh­eten som borgerligt parti, trots att det är just bland borgerligt sinnade väljare man har störst potential. Liberalern­a befinner sig i ett moment 22.

Samtidigt motarbetas Nyamko Sabuni internt av den falang som tidigare stöttade Erik Ullenhag. I vad som egentligen är en interndeba­tt har flera företrädar­e exempelvis redan tagit publik ställning i regeringsf­rågan för fortsatt S-samarbete (SVD 14/6).

Oavsett vad man tycker om Nyamko Sabunis prestation under sitt första år som partiledar­e är det en svår utmaning att arbeta med hårt internt motstånd och under politiska förutsättn­ingar som beslutats av en föregångar­e. Vilka vägval Nyamko Sabuni och Liberalern­a än gör framgent är risken mer överhängan­de än någonsin tidigare att man faktiskt mister riksdagsma­ndaten i nästa val.

 ?? Bild: Jonathan Näckstrand/tt ?? Nyamko Sabuni firade i helgen ett år som partiledar­e, men egentligen finns inte mycket att fira.
Bild: Jonathan Näckstrand/tt Nyamko Sabuni firade i helgen ett år som partiledar­e, men egentligen finns inte mycket att fira.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden