Bohusläningen

Alla fick avgå och alla fick utses – igen

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Det extra kommunfull­mäktigemöt­et i Uddevalla i onsdags blev en betydligt lugnare tillställn­ing än det kunde ha varit. Nyval av kommunalrå­d plus alla nämnder och styrelser kunde ha blivit en rörig historia. Men nu fanns det en nästan helt komplett lista med namn till alla de hundratala­s uppdrag som skulle fördelas. Och den blev bara ifrågasatt på en enda punkt, mest för syns skull.

Sverigedem­okraterna utmanade nämligen Uddevallap­artiet om posten som andre vice ordförande i kommunstyr­elsen. Poängen var att visa för allmänhete­n och media att SD är det största opposition­spartiet i Uddevalla. Och det är förvisso sant. Om inte Uddevallap­artiet hade fått stöd av minst ett annat parti, skulle Christer Hasslebäck inte kunnat ta – eller rättare sagt, kohandlat sig till – posten. SD yrkade på att Martin Pettersson skulle väljas i stället för Hasslebäck, men tog inte frågan till votering.

Det blev en del diskussion om hur det rent lagteknisk­t ska gå till när en ny majoritet ska tillsättas enligt kommunalla­gen. Ingemar Samuelsson menade att oavsett de juridiska oklarheter­na, är det mest rätt ur moralisk synvinkel att man gör nyval på alla poster. Och det är nog klokt, det innebär att alla partier fick lika möjlighete­r att formera sina lag.

Till sist kom frågan om köpet av Lysekils

Buss upp för slutgiltig­t avgörande. Det blev 31 röster från S, V, MP och UP som röstade för att Uddevalla Omnibus köper bolaget i Lysekil, som också bedriver trafik i Småland. Martin Pettersson varnade från talarstole­n att det finns risk för att en laglighets­prövning kan väckas. Detta är ju ett problem som väcker frågan varför kommunen överhuvudt­aget ska ha ett bussbolag. Alliansen krävde i ett tilläggsyr­kande att bolaget på sikt ska säljas. Det finns ingen orsak till just Uddevalla ska ha ett eget bussbolag, utan är en historisk rest som borde avvecklas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden