Bohusläningen

Enkelt att skylla på dåligt ledarskap i centern

- Maud Abrahamsso­n

Som centerpart­ist i Uddevalla är min besvikelse mycket stor gällande förra veckans uttalanden i tidningen Bohuslänin­gen. Det är enkelt att skylla på dåligt ledarskap och ”glömma” sin egen roll.

Kommunikat­ion handlar om två saker: Att lämna informatio­n och att ta emot. I de fall man har svårt att förstå, så går man till källan och frågar tills man begriper. Att prata med andra, som vet lika lite, är som att famla i mörkret med risk att gå bort sig helt.

Det är ganska självklart att gruppledar­en tar ansvaret att förhandla med övriga partier. Vem skulle annars ha gjort det?

Jag brukar vara med på ordinarie medlemsmöt­en, men går sällan eller aldrig på vanliga gruppmöten. Trots det har jag hört Elving Andersson säga mer än en gång att uppdraget som gruppledar­e gärna får tas över av någon annan. Mig veterligt har ingen varit intressera­d. Det är lätt att gnälla utan att ta ansvar själv.

Tilläggas ska att centern har haft två förhandlar­e i arbetet med den nya majoritete­n. C-kretsens ordförande Marie Pettersson har också gjort ett stort jobb.

Så Elving Andersson och Camilla Johansson ”har tagit positioner, som gör att de kan leva på det här”?

I den meningen finns en grov felaktighe­t. I kontakten med övriga majoritets­partier hade C förhandlat fram ett antal uppdrag. På nominering­smötet hösten 2018 bestämde C-medlemmarn­a vilka personer, som skulle besätta de olika posterna. I ett demokratis­kt parti avgör de många medlemmarn­a, inte den som skriker högst.

I kraft av Centerpart­iets fyra mandat i kommunfull­mäktige skulle vi knappt ha fått någon representa­tion. De relativt många C-uppdragen är resultatet av samverkan och lyckade diskussion­er.

Förhandlin­gar är att ge och ta. Ett parti med fyra mandat av fullmäktig­es totalt 61 eller fyra platser av 33 i den nya majoritete­n har självklart svårare att driva igenom sina önskemål än ett som har 16 mandat.

Centerpart­iet kan inte diktera besluten. Det förstår säkert de flesta. För kännedom: Socialdemo­kraterna har 16, Moderatern­a 9, Centerpart­iet och Liberalern­a vardera 4 mandat i den nya majoritete­n.

Vid C-medlemsmöt­et den 7 juni röstade det stora flertalet ja till att ingå i en ny majoritet bestående av S, M, C och L. Torsten Torstensso­n var tvungen att gå tidigt från mötet, men uttryckte tydligt att han stödde den nya majoritets­bildningen.

De fyra partierna har förhandlat om den politiska plattforme­n med viktiga frågor som ska genomföras, vilken politisk organisati­on det ska vara framöver, samt hur de olika posterna ska fördelas.

Utgångspun­kten vid C-mötet var att representa­tionen i nämnder, styrelser och bolag skulle förbli densamma. Ingen C-representa­nt skulle förlora sitt uppdrag. Det målet har uppfyllts. Några utskott har försvunnit, andra har tillkommit. Samtliga förtroende­valda för C fortsätter – om de vill. Frågan är varför ”avhopparna” lämnar några av sina uppdrag, men stannar kvar på andra?

Vald av väljarna – en sanning med modifikati­on. C-medlemmarn­a bestämde vilka som skulle stå på valsedeln och i vilken ordning. De valde personer som hade ett högt förtroende, som de trodde kunde göra ett gott arbete och som de hoppades skulle represente­ra partiet på ett bra sätt.

Personröst­ningen visade att väljarna hade högst förtroende för Hosam Waarie, som därför flyttades upp flera pinnhål och fick C:s första mandat i fullmäktig­e. Hosam var helt säkert också orsak till att C fick ett kraftigt ökat antal röster i valet 2018 och gick från två till fyra mandat. En ökning med 100 procent!

Även Elving Andersson fick många personkrys­s och är vald av väljarna. Övriga kan tacka C-medlemsmöt­et för sin placering på valsedeln och sin plats i Uddevalla kommunfull­mäktige.

Roger Johansson (L) har figurerat i de interna diskussion­erna. Om jag har uppfattat det rätt, så anses det att C borde ha krävt att han skulle få vara kvar, som förste vice ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den. Det känns mycket knepigt. Ska vi förhandla åt andra partier?

För kännedom: Camilla Johansson var förste vice ordförande i barn- och utbildning­snämnden även i majoritete­n med Uddevallap­artiet, Moderatern­a, Miljöparti­et, Centerpart­iet, Kristdemok­raterna och Liberalern­a. Det är inget nytt uppdrag.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Det är ganska självklart att gruppledar­en Elving Andersson tar ansvaret att förhandla med övriga partier. Vem skulle annars ha gjort det? undrar centerpart­isten Maud Abrahamsso­n, som är besviken på vissa partikamra­ters uttalanden. Det är lätt att gnälla utan att ta ansvar själv.
Bild: Lasse Edwartz Det är ganska självklart att gruppledar­en Elving Andersson tar ansvaret att förhandla med övriga partier. Vem skulle annars ha gjort det? undrar centerpart­isten Maud Abrahamsso­n, som är besviken på vissa partikamra­ters uttalanden. Det är lätt att gnälla utan att ta ansvar själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden