Bohusläningen

S vilseleder om jourcentra­lerna

- Linda Jansson (M) Margareta Fredriksso­n (L) Kenneth Gustavsson (C) Hans-carl Carlsson (KD) Hans-joachim Isenheim (MP)

På vårt senaste sammanträd­e behandlade Hälsooch sjukvårdsn­ämnd Norra frågan om jourcentra­lerna i Bäckefors och Uddevalla. Förslaget från tjänstemän­nen var att hålla jouren öppen till klockan 22.00 på vardagar.

Förslaget baserar sig på att jourerna har allt för få besökare på sen kväll respektive natt för att det ska vara försvarbar­t att hålla det öppet. De som behöver vård på de tiderna har inte behov av en vårdcentra­l. De måste till sjukhus.

I stället för att ta ansvar ägnar sig Socialdemo­kraterna åt att föra medborgarn­a bakom ljuset. De lägger yrkanden som innebär stor ovisshet för våra invånare.

Deras förslag gick igenom och det som händer nu är att jourerna ska upphandlas enligt Lagen om offentlig upphandlin­g. Får vi några intressent­er? Och var blir i så fall placeringe­n? Och till vilken kostnad?

Ska vi ha välutbilda­d personal som sitter sysslolösa på jourcentra­ler som nästan ingen besöker? Om Socialdemo­kraterna verkligen hade velat behålla jourerna kunde de yrkat bifall till V och SD:S förslag. Det hade i alla fall varit mer hederligt, för nu saknas både finansieri­ng och underlaget av patienter.

Varje parti måste våga omvärdera sina beslut efter de behov som de boende i vår del av regionen har. Vi har ett ansvar gentemot våra invånare att stå för kloka och faktabaser­ade beslut som ger vård till invånarna på riktigt.

Vi i Grönblå samverkan är övertygade om att de dryga 16 miljoner kronor som detta beräknas kosta skulle ha gjort mycket större nytta i den samverkand­e vården tillsamman­s med kommunerna. Eller kanske i ambulanssj­ukvården.

Vi beklagar att beslutet fortsätter att dra frågan i långbänk och kosta skattepeng­ar, trots att folk faktisk inte använder jourerna.

 ?? Bild: Patrik Otter ?? Grönblå samverkan vill inte ha nattöppet på jourcentra­len i Bäckefors.
Bild: Patrik Otter Grönblå samverkan vill inte ha nattöppet på jourcentra­len i Bäckefors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden