Bohusläningen

Inför licensjakt även på knubbsäl och vikare

- Runar Filper (SD) ledamot miljö- och jordbruksu­tskottet Matheus Enholm (SD) riksdagsle­damot Fyrbodal

Sälproblem­atiken måste lösas. Att tro att den nytillkomn­a licensjakt­en på gråsäl nu räddat kustfiskar­nas näringsgre­n är naivt. Det är ett bra steg på vägen, men mer behövs. Utöka licensjakt­en så att den omfattar knubbsäl och vikare också.

Nu ligger ett tillkännag­ivande hos regeringen om att agera för ett nytt undantag från handelsför­budet med sälprodukt­er samt även ett slopande av handelsför­budet i sig. Att skjuta djur utan att ta till vara kroppen är inte försvarbar­t och inte god viltvård. Historiskt sett har kött, skinn och fett varit en handelsvar­a.

Därför är tillkännag­ivandet välkommet, men fler initiativ behöver förverklig­as för att komma tillrätta med de växande sälpopulat­ionerna längs Sveriges långa kust. Att luckra upp handelsför­budet är förmodlige­n ingenting som kommer att ske i närtid, utan att utrednings­högen får ytterligar­e tillskott.

På västkusten har fiskarna samma problem med knubbsälen som näringen upplever på ostkusten med gråsälen. Kustfisket i Bohuslän, Göteborg, Halland och Skåne brottas med samma skador på redskap och fångster som Östersjöns fiske. Enligt forskare är knubbsälen ett stort hot mot torskbestå­ndet då den äter 15000 ton torsk om året i Skagerack och Kattegatt.

Även i Bottenvike­n är problemati­ken likartad, med vikaren som lever längs kusten i Norrbotten och Västerbott­en. Här är siklöjan hotad och därigenom den berömda Kalixlöjro­mmen, som EU har tilldelat det starkaste livsmedels­skyddet – ”skyddad ursprungsb­eteckning”. Forskare har föreslagit att fisket måste minska kraftigt.

På Nobelbanke­tten, när Sverige står i världens centrum, är Kalixlöjro­m en återkomman­de förrätt. Det finns en risk att den försvinner från marknaden om man inte får bukt med ökningen av vikare.

Det blir enligt branschen också svårare och svårare att få in strömming till surströmmi­ngsindustr­in, vilket även hotar den på sikt om ingenting görs mot den sälexplosi­on som forskare beskriver. Utifrån denna verklighet vill vi även bevilja licensjakt på dessa två arter av säl.

Sälen är ett svårskjute­t djur, tillstånde­t kostar pengar, det krävs kännedom om var sälen får skjutas, båtinnehav krävs och djuret måste tas om hand.

För att öka incitament­en att alls kunna nå upp till de kvoter som tilldelats vid skydds- och licensjakt, behöver säljägare ersättning för att fler ska kunna tänka sig att göra en insats med att fylla de tilldelade kvoterna. Detta skulle också minska risken för skadeskjut­na sälar och tjuvjakt.

Den ohållbara situatione­n innebär stor ekonomisk börda för yrkesfiska­rna som brottas med både svaga fiskbestån­d och växande sälstammar. Kustfisket är en näringsgre­n med gamla anor som Sverigedem­okraterna vill bevara. Då måste vi också agera innan hela branscher raderas ut.

 ?? Bild: Andreas Carlsson ?? På västkusten har fiskarna samma problem med knubbsälen som näringen upplever på ostkusten med gråsälen.
Bild: Andreas Carlsson På västkusten har fiskarna samma problem med knubbsälen som näringen upplever på ostkusten med gråsälen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden