Bohusläningen

Trots oenigt fullmäktig­e – beslut om bussbolags­köp

- Linnéa Hjortstam linhjo@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Nu har kommunfull­mäktige satt ner foten i frågan om Uddevalla Omnibus AB:S köp av Lysekils Busstrafik AB. Fullmäktig­e var oenigt, och först efter votering kunde beslutet klubbas igenom.

Under onsdagens sammanträd­e beslutade kommunfull­mäktige att godkänna att Uddevalla Omnibus AB köper Lysekils Busstrafik AB. Frågan har debatterat­s den senaste tiden, och samtliga partier har hållit fast vid sin ståndpunkt. Sverigedem­okraterna, Centerpart­iet, Kristdemok­raterna, Moderatern­a och Liberalern­a var emot förslaget.

– Vi har ju haft denna debatten tidigare och vi från KD:S sida har ju varit konsekvent­a, och är konsekvent­a, kring att vi anser att det finns många stora frågetecke­n kring den här affären, sa David Sahlsten (KD) under fullmäktig­es sammanträd­e, och fortsatte:

– Vi har

ju en bedömning då att det här inte är lagligt. Man köper ett bolag på det här sättet som bedriver beställnin­gstrafik och annat i andra kommuner, så finns det domar och annat på att det inte är okej, sa David Sahlsten.

Många partier påpekade att de redan har argumenter­at för sin sak och fattade sig kort. Även Liberalern­as Monica Bang Lindberg var emot förslaget.

– Det verkar som att i den här frågan står alla kvar vid det de sagt tidigare och jag har ju redan argumenter­at hur länge som helst om den här bussen. Så även vi Liberaler kommer att yrka på avslag, sa Monica Bang Lindberg (L).

Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Uddevallap­artiet var för kommunstyr­elsens förslag.

– När vi

har haft de här extra mötena i kommunstyr­elsen så har vi fått till oss från styrelsen i Uddevalla Omnibus att de inte är särskilt oroliga och kanske till och med välkomnar om det överprövas. På samma sätt så välkomnar jag det och hoppas och tror att den här försäljnin­gen går igenom för vi tycker att Uddevalla Omnibus är bra för kommuninvå­narna i Uddevalla, sa David Höglund Velasquez (V) när han klev upp i talarstole­n.

Uddevallap­artiets Christer Hasslebäck menar också att det skulle gynna Uddevalla.

– Det är en enig styrelse i Uddevalla

Omnibus som till de facto vill driva den här verksamhet­en vidare i utökad skara genom att förvärva Lysekils Buss. Och vi är helt övertygade om att ett plus ett inte är två, utan man får ett mervärde genom det här förvärvet, sa Christer Hasslebäck.

Efter votering som slutade i 31 röster för och 27 röster emot, och en ledamot som avstod att rösta , klubbades beslutet igenom – Uddevalla Omnibus AB köper upp Lysekils Busstrafik AB.

 ?? Bild: Karl af Geijerstam ?? Uddevalla Omnibus AB köper upp Lysekils Busstrafik AB
Bild: Karl af Geijerstam Uddevalla Omnibus AB köper upp Lysekils Busstrafik AB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden