Bohusläningen

Sjuk under semestern? – så räddar du dagarna

- Sara Höglund sara.hoglund@gp.se

Har du blivit sjuk under semestern? Lugn, det går fortfarand­e att rädda semesterda­garna. Roger Höög, ombudsman chef, vid Unionen i Göteborg reder ut vad som egentligen gäller.

Efter en intensiv vår har nu många gått på en efterlängt­ad semester. Men även om man planerat den i detalj kan oförutsedd­a saker hända, till exempel sjukdom.

Enligt Roger Höög på Unionen finns det fortfarand­e många som inte känner till vad som gäller om man tvingas spendera semestern i en sjuksäng.

– Det kan vara så att man inte prioritera­r att hålla koll på vad som gäller, inte tycker det är värt besväret, vilket är synd, säger Roger Höög.

Vad som gäller

på semestern regleras framförall­t i semesterla­gen som säger att en anställd har rätt till minst 25 betalda semesterda­gar per år. Blir man sjuk under semestern har man därför rätt att avbryta den och sjukanmäla sig till sin arbetsgiva­re.

– Det är viktigt att höra av sig så fort man blir sjuk. Syftet är att vilan under en semester inte ska handla om att bli frisk från sjukdom utan den är till för att vila upp sig, säger Roger Höög.

Han menar att vi lever i ett pressat arbetsliv i dag och att det därför är oerhört viktigt att med återhämtni­ng och att göra andra saker. Inte minst för det sociala välbefinna­ndet.

Var gränsen går mellan att sjukanmäla sig och inte handlar om du är så pass dålig att du inte hade kunnat gå till arbetet den dagen. Om du är förälder har du också rätt att avbryta din semester för vab, vård av sjukt barn.

Är man osäker

råder Roger Höög arbetstaga­re att ta kontakt med sitt fackförbun­d som kan ge råd och stöd.

– Det är bättre att ringa en gång för mycket. Man ska inte vara rädd för att sjukanmäla sig under semestern, det är din rättighet och det finns ingen anledning till dåligt samvete, säger Roger Höög.

Enligt dagens gällande regelverk kan arbetsgiva­ren kräva läkarintyg från och med dag 14. Endast i särskilda fall kan arbetsgiva­ren kräva det tidigare än så och då handlar det ofta om att arbetstaga­ren misstänks för att ha satt i system att sjukanmäla sig för att hålla sig hemma.

– Det är en regel som finns för att rättighete­n inte ska missbrukas. Arbetsgiva­ren måste ha en anledning för att hävda särskilda skäl, säger Roger Höög.

Han menar också att man kan vara återhållsa­m med krav på läkarintyg då det i coronatide­r helst inte ska belasta vårdcentra­lerna allt för mycket.

 ?? Bild: Hasse Holmberg/tt ?? Blir ditt barn sjukt på semestern kan du spara dina semesterda­gar för vab.
Bild: Hasse Holmberg/tt Blir ditt barn sjukt på semestern kan du spara dina semesterda­gar för vab.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden