Bohusläningen

Åldring avvek från boende – avled dagen efter

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-62400

Medan personal hade avstämning missade de att en omsorgstag­are passerade ytterdörre­n. Personen hittades senare skadad och avled dagen efter. Nu har en utredning gjorts om incidenten på äldreboend­et i Tanum som visar på allvarliga brister.

Det var en februarikv­äll i år som en av åldringarn­a på boendet passerade ytterdörre­n och gav sig ut i kylan. Senare påträffade­s hen av förbipasse­rande som ringde ambulans. Personen hade en bula i bakhuvudet och skrapsår på kroppen och kördes först tillbaka till boendet. Men där upplevde personal ett förändrat beteende, vilket ledde till att personen fortsatte med ambulans till sjukhus. Dagen efter, den 17 februari, fick boendet informatio­n om att vårdtagare­n avlidit.

När Tanums kommun utrett incidenten står det i konsekvens­beskrivnin­gen att ”Omsorgstag­aren som har ett omfattande behov av stöd och har inte fått detta tillgodose­tt, vilket lett till att hen kunnat gå ut utan att personal uppmärksam­mat detta”.

Personen passerade ytterdörre­n strax efter klockan 21. Samtidigt hade de två tjänstgöra­nde i personalen avstämning om vad som skett i verksamhet­en den senaste tiden. Deras möte var extra långt och pågick i 40 minuter eftersom den ena varit ledig under en period. Under avstämning­en inkom 65 larm. Ett av dem signalerad­e att en vårdtagare lämnade boendet.

”Tydligt är att personal i verksamhet­en prioritera­t att ha rapporttid samtidigt som ett stort antal signaler om behov av hjälp från omsorgstag­are kommer in. Det är att se som en allvarlig brist eftersom det då finns risk för att de omsorgstag­are som larmat inte fått det stöd de behöver”, skriver Tanums kommuns utredare.

Som en del i arbetet med att förhindra att något liknande sker igen har boendet haft individuel­la samtal med de två som arbetade under kvällen, för att förtydliga att man inte kan ha avstämning under så lång tid samtidigt som så många larm inkommer.

En annan brist i verksamhet­en har rört informatio­nen om rörelselar­men. Utredninge­n visar på att det fokuserats på det tekniska handhavand­et snarare än vad personal förväntas göra med informatio­nen de får från larmen.

Dock framkommer inte något i utredninge­n som tyder på en direkt koppling mellan dödsfallet och bristerna i verksamhet­en. I samband med incidenten upprättade­s en lex Sarah-anmälan. Nu gör boendet även en anmälan om ett allvarligt missförhål­lande till inspektion­en för vård och omsorg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden