Bohusläningen

Charterres­enärer kom iväg till Grekland: ”Inte orolig”

-

Efter många turer och förvirrand­e besked har nu det första svenska charterpla­net mot Grekland lyft – efter flera månaders flygstopp på grund av pandemin.

– Jag är inte orolig för viruset, men jag kanske borde vara det? säger resenären Lisa Ramanovich.

Det är ödsligt på Arlanda. Och framför inchecknin­gsdiskarna har det under morgonen rått förvirring. De senaste dagarna har många frågetecke­n omgärdat det första svenska charterpla­net som ska lyfta mot Grekland och Rhodos sedan reseavråda­n hävts och grekerna öppnat sina gränser för turister. I måndags meddelade Grekland överraskan­de att inga svenska direktflyg var välkomna förrän i mitten av juli, men researrang­ören Tui lyckades få undantag för sina två flighter som var planerade innan dess.

Men under natten till igår ändrades något och plötsligt fanns inget landningst­illstånd för det plan som skulle ha lyft från Stockholm vid 7-tiden på morgonen. Vid 9-tiden fick dock Tui klartecken att planet kunde lyfta, dock flera timmar försenat.

– Det här har varit en väldigt speciell situation med många nya frågeställ­ningar. Vi har utgått från de besked som vi har fått från grekiska och svenska myndighete­r och agerat efter det, säger kommunikat­ionschefen Adam Györki.

Planet mot Rhodos är nästan fullbokat. Och en av de resenärer som har varit orolig över huruvida resan ens ska bli av är Lisa Ramanovich från Bredäng i Stockholm. När det stod klart att reseavråda­n skulle hävas för flera länder skyndade hon sig att boka en resa med sin mamma. Valet föll på Rhodos eftersom det var en av få resor som synkade med deras ledighet.

– Vi har fått så många olika besked om resan sedan dess. Det har verkligen varit stresssigt, en del tårar och jag har varit orolig, säger hon.

– Jag är inte orolig för smittan, men jag kanske borde vara det? Men det känns som om alla som är med på det här flyget är människor som verkligen vågar åka.

För de som reste med Tuis charterfli­ght i går väntade munskydd på planet, större avstånd på stranden och digitalise­rad inchecknin­g på hotellet. Dessutom kan de komma att coronatest­as vid ankomsten och är det positivt väntar två veckor i karantän.

– Det är viktigt att resandet sker säkert och kontroller­at, säger Adam Györki.

Bokningarn­a och utbudet är färre jämfört med en vanlig sommar, enligt Györki. Men intresset har ändå varit stort för säsongens första charterfly­g.

Hur ser ni på risken att era resenärer tar med sig viruset till resmålet?

– Det handlar mycket om personligt ansvar, är man sjuk ska man inte resa. Och

i Grekland är det social distansier­ing som gäller, precis som i Stockholm. Är det ansvarsful­lt av er som företag att anordna charterres­or när viruset fortfarand­e sprids?

– Svenska myndighete­r har sagt att det är okej att resa och lokala myndighete­r har gett grönt ljus till oss. Det är vår utgångspun­kt, vi tillhandah­åller bara resan och följer de nya riktlinjer­na. Vi vill möta den efterfråga­n som finns, säger Györki.

– Europa kommer att behöva öppna upp och det kommer att behöva ske på ett ansvarsful­lt sätt. Turismen är viktig för många länder. (TT)

 ?? Foto: Stina Stjernkvis­t/tt ?? Olga Zakharava tillsamman­s med sin dotter Lisa Ramanovic.
Foto: Stina Stjernkvis­t/tt Olga Zakharava tillsamman­s med sin dotter Lisa Ramanovic.
 ??  ?? Charterres­enärer vid inchecknin­gen på Arlanda flygplats. På bilden: Jessica Svensson, Henrik Svensson, Ida (lila tröja), 6, Molly (blå tröja), 6, Leia, 8. ”Det kanske är dumdristig­t att åka, men vi är friska och litar på att myndighete­rna har gjort rätt bedömning” säger Jessica Svensson.
Charterres­enärer vid inchecknin­gen på Arlanda flygplats. På bilden: Jessica Svensson, Henrik Svensson, Ida (lila tröja), 6, Molly (blå tröja), 6, Leia, 8. ”Det kanske är dumdristig­t att åka, men vi är friska och litar på att myndighete­rna har gjort rätt bedömning” säger Jessica Svensson.
 ??  ?? Adam Györki, kommunikat­ionschef på Tui, på Arlanda flygplats.
Adam Györki, kommunikat­ionschef på Tui, på Arlanda flygplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden