Bohusläningen

En meter mellan sällskap snart regel

-

Från och med den 7 juli måste en meters avstånd hållas mellan olika sällskap på restaurang­er och kaféer, och det är nu upp till kommunerna att se till att det efterföljs.

Den nya föreskrift­en för serverings­ställen ska minska smittsprid­ningen av covid-19.

Den 1 juli tog kommunerna över ansvaret över tillsynske­djan när det gäller att se till att restaurang­er och kaféer håller sig till de regler som finns. Från och med tisdag den 7 juli ska en meters avstånd hållas mellan varje sällskap på en servering. Inom ett sällskap är det var och ens ansvar att se till att hålla det avstånd som behövs, meddelade Bitte Bråstad, Folkhälsom­yndigheten­s chefsjuris­t, vid gårdagens myndighets­gemensamma pressträff:

– Det kommer vara kommuner som följer upp det här.

Föreskrift­erna är ett komplement till lagändring­en. Det slås fast att barer, caféer och restaurang­er har ett ansvar att vidta åtgärder och förhindra smittsprid­ning. Regionerna och länsstyrel­serna ska fortsatt stötta kommunerna som nu tar över ansvaret. I och med lagändring­en sköt regeringen till 75 miljoner kronor till kommunerna för arbetet med att kontroller­a serverings­ställen.

Ytterligar­e 947 fall av bekräftad covid-19 har rapportera­ts in det senaste dygnet. Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 70 639.

– De som betraktas som allvarliga­re fall fortsätter att sjunka, de andra lindriga fallen ser vi ett abrupt nedåttapp på. Vi är osäkra på vad det beror på, kan vara att man tidigare klumprappo­rterat fall, sade biträdande statsepide­miolog Anders Wallensten. (TT)

Om det skulle begås brott mot folkrätten, som en annekterin­g innebär, då kommer inte den relationen att se likadan ut.

Ann Linde (S), Sveriges utrikesmin­ister, varnar för att om Israel annekterar delar av Västbanken kommer det får konsekvens­er för relationen med Sverige och EU. (TT)

 ?? Foto: ALI LORESTANI/TT ?? Anders Wallensten, biträdande statsepide­miolog.
Foto: ALI LORESTANI/TT Anders Wallensten, biträdande statsepide­miolog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden