Bohusläningen

Stefan Edman släpper ny och positiv faktabok om jordens framtid

- Mathea Jakobsson matjak@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Stefan Edman, biolog och författare, är aktuell med sin nya bok ”Bråttom men inte kört”. Ett tillskott till högen med klimatböck­er – men till skillnad från flertalet andra författare ser han ljust på framtiden.

– Vi orkar inte med att bara läsa att det går åt helvete.

Så beskriver Stefan Edman orsaken till att han bestämde sig för att skriva sin nya bok ”Bråttom men inte kört”. I höstas slogs han av tanken att miljödebat­ten i Sverige varit intensiv men att majoritete­n av artiklarna som skrivs endast belyser problem och saknar framtidstr­o. När han själv varit ute och föreläst i ämnet har Stefan mött person på person som känner sig uppgivna och längtar efter att få höra att det händer någonting bra, någonstans, någon gång.

– I boken berättar jag väldigt ärligt om krisen, allvaret, att det är bråttom men samtidigt ägnar jag minst 70 procent av innehållet till att berätta om bra trender och beslut som tagits i rätt riktning.

Vardagsrum­met i Ljungskile är klätt i bokhyllor och ett femtiotal av verken har Stefan Edmans namn tryckt över ryggarna. Han har skrivit böcker sedan 80-talet och den röda tråden som slingrar sig mellan böckerna tycks vara tvinnad av natur och miljö.

– I början var jag nog mer av en renodlad naturroman­tiker. I dag arbetar jag med att försöka förena känsla och fakta bättre. Jag vill väcka förundran och på det sättet skapa ödmjukhet, vördnad och engagemang.

Edman beskriver sig själv som en trotsig optimist och förklarar att om vi ska orka engagera oss i klimatfråg­an och inte stoppa huvudet

Jag och läsarna hade drunknat om jag hade skrivit allt i löpande text

Stefan Edman

författare

i sanden måste det finnas rum för hopp. ”Bråttom men inte kört” är uppbyggd av frågor och svar där han utgått från de saker som han själv undrat över, men även frågor som han hört andra ställa om planetens framtid.

– Det finns så fruktansvä­rt mycket fakta att både jag och läsarna hade drunknat om jag hade skrivit allt i löpande text, förklarar Edman.

Han berättar vidare att kunskaps

läget inom ämnet ändras konstant vilket han försökt lösa genom att ge läsaren tillgång till pålitliga webbsidor där siffrorna ständigt uppdateras. Själv har Edman ägnat hälften av arbetstide­n på boken till att göra research. Totalt fyra månaders arbete på en 200 sidor lång faktabok låter kanske aningen stressigt för de flesta, men för honom är den korta deadlinen nödvändig.

– Jag måste jobba med kniven mot strupen. Om jag ger mig tid att skriva under ett helt år, då skulle det kanske aldrig bli klart.

Vårens pandemi har självklart också påverkat statistike­n och när Edman får frågan om huruvida innehållet i boken hade sett annorlunda ut om han börjat skriva den i dag svarar han med säkerhet.

– Hade corona hänt för tio år sedan hade vi kanske fått ett bakslag i miljöfråga­n men i dag ser vi hur länder snabbt kan ändra system och hosta upp enorma pengar vid kriser. Efter corona är jag övertygad om att det blir en grön omstart. Den nya tekniken ger oss möjlighete­r för det.

När Edman inte skriver böcker åker han runt i landet och föreläser, författar krönikor och för tillfället filar han på en dokumentär­film om Bredfjälle­t i Bohuslän. Han har blivit utsedd till teknologie hedersdokt­or på Chalmers och har tidigare agerat miljösakku­nnig för Göran Perssons regering samt varit vice ordförande i Svenska Naturskydd­sföreninge­n.

Intresset för både moder jord och skrivandet tycks Edman ha fått från sin pappa. I dag tycker Edman om att skriva sina böcker från samma plats som pappan brukade göra, med utsikt över havet, en trappa upp i huset i Ljungskile.

 ??  ??
 ?? Bild: Mathea Jakobsson ?? ”Jag vill väcka förundran och på det sättet skapa ödmjukhet, vördnad och engagemang”, säger författare­n Stefan Edman.
Bild: Mathea Jakobsson ”Jag vill väcka förundran och på det sättet skapa ödmjukhet, vördnad och engagemang”, säger författare­n Stefan Edman.
 ??  ?? ”Bråttom men inte kört” är indelad i 15 kapitel om allt från politik till svenskt stål och klimatsmar­t energi.
”Bråttom men inte kört” är indelad i 15 kapitel om allt från politik till svenskt stål och klimatsmar­t energi.
 ??  ?? Sedan 80-talet har Edman skrivit ett femtiotal böcker om naturen och miljön.
Sedan 80-talet har Edman skrivit ett femtiotal böcker om naturen och miljön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden