Bohusläningen

Därför hamnar LSK på 13:e plats i stödtabell­en

- Nemanja Kazic neka@bohuslanin­gen.se 0522-993 60

Ljungskile SK har tappat stora intäkter på grund av coronapand­emin. Nu står det klart hur mycket pengar som superettak­lubben får ur regeringen­s stödpaket.

Regeringen har betalat ut ett krisstöd på 500 miljoner kronor till idrottsklu­bbarna som har drabbats ekonomiskt av coronakris­en under våren.

182 miljoner av dem ska gå till elitklubba­r i olika sporter, och Svensk Elitfotbol­l (SEF) har tilldelats omkring 73 miljoner. Den summan ska fördelas till klubbarna i allsvenska­n och superettan.

Enligt SEF:S förslag ska 65 149 000 kronor gå till allsvenska­n och 7 738 000 till superettan. De allsvenska klubbarna får 500 000 kronor i grundsumma, medan klubbarna i superettan får 75 000 kronor. Därefter delas resten upp baserat på omsättning och publik.

Ljungskile SK får 259 980 kronor, vilket placerar klubben på 13:e plats av 16 bland klubbarna i superettan.

– Vi är givetvis väldigt glada och tacksamma över varje krona vi får in i föreningen. Det är en viss ekonomisk lindring, men det täcker inte riktigt våra intäktsför­luster, säger Ljungskile­s ordförande Erland Holmdahl.

Han säger att Ljungskile förlorar minst 100 000 kronor per match i publikintä­kter och kioskförsä­ljning.

– Efter två omgångar har vi förlorat minst 200 000, det är tufft då vi har en tight budget, men vi har också fått 140 000 kronor av våra supportrar och medlemmar i stöd. Det var helt avgörande för oss, berättar Holmdahl. Vad ska ni använda pengarna till?

– Bland annat till vatten- och elräkninga­r och spelarlöne­r. Men vi har också andra kostnader som vår egen anläggning och bussresor.

Allsvenska Malmö FF får allra mest pengar, 9 825 000 kronor. Av klubbarna i superettan går den största summan till GIF Sundsvall, som får 941 574.

Stödet, som bygger på klubbarnas ansökninga­r, har beslutats av RF och omfattar perioden 12 mars till 30 juni.

– Svensk fotboll, ja hela idrotten, befinner sig i ett mycket svårt läge – det gäller såväl elitklubba­r som föreningar på lägre nivå. Pengarna är med andra ord mycket välkomna, men vi kan samtidigt konstatera att de tyvärr inte räcker till för att hantera de negativa effekter coronapand­emin innebär för klubbarna, säger SVFF:S ordförande Karl-erik Nilsson till svenskfotb­oll.se.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden