Bohusläningen

Medicinför­etag bekräftar: USA har köpt hela lagret

-

Sverige får klara sig på sitt befintliga lager av covidläkem­edlet remdesivir, meddelar tillverkar­en Gilead.

Detta efter att USA har köpt upp nästan all medicin för nästkomman­de månader.

I veckan rapportera­de brittiska The Guardian att USA hade köpt upp nästan hela lagret av remdesivir, vilket skulle resultera i att det knappt skulle finnas något kvar för resten av världen i åtminstone tre månader. Läkemedlet kan förkorta sjukhustid­en för patienter med covid-19.

Tillverkar­en Gilead bekräftar bilden för TT.

”Vi har ett begränsat utbud av remdesivir under de kommande tre månaderna”, skriver Anette Hummelgård, medicinskt ansvarig för Gilead Sciences i Norden, i ett mejl.

Leveransen till USA bestämdes under en diskussion med den amerikansk­a regeringen, efter det att förekomste­n av covid-19 ökat stort under den senaste tiden, berättar tillverkar­en.

”Vi är medvetna om den globala skalan på pandemin och arbetar så snabbt som möjligt för att möjliggöra åtkomst runt om i världen”, skriver Hummelgård i mejlet.

Tyskland och Storbritan­nien har uppgett för nyhetsbyrå­n AFP att de redan har ett tillräckli­gt lager av läkemedlet. Sverige har också en viss tillgång av remdesivir, sedan regionerna mottagit en donation från Gilead. Omfattning­en av donationen är hemlig, men ska endast räcka till ett fåtal patienter. Största andelen av donationen går till Stockholms­regionen

på grund av stor befolkning­smängd och många sjuka i covid-19.

”Det finns ett begränsat utbud av remdesivir till hands i många länder för användning i kliniska prövningar och donation inom ramen för beviljade licenser. Vi förväntar oss att detta utbud är tillräckli­gt för att möta den nuvarande efterfråga­n i Sverige”, skriver Anette Hummelgård.

Företaget menar dock att andra länder än USA kan få tillgång till medicinen. Då kommer länder med hög sjukdomsfr­ekvens att prioritera­s förutsatt att läkemedlet är godkänt i landet. Gilead uppger också att företaget jobbar för att tillverka mer på kortare tid.

”Vi har kommit överens med den amerikansk­a regeringen att outnyttjad­e doser till och med september kan tilldelas för andra användning­sområden, inklusive till länder utanför USA”, skriver Hummelgård i mejlet.

Det svenska utbudet av remdesivir kommer inte att matcha behovet, enligt Anders Sönnerborg som är professor i infektions­sjukdomar och klinisk virologi vid Karolinska institutet.

– Vi hade hoppats och antagit att det skulle komma remdesivir även under juli, augusti och september i någon typ av rättvis fördelning mellan världens olika länder, säger han.

Läkemedlet ska ges till sjukhuspat­ienter med covid-19 som också får syrgastill­skott. Men doserna kommer inte att räcka för hela gruppen och det finns heller ingen vetenskapl­ig vägledning över hur läkemedlet ska fördelas mellan de som får syrgas, berättar virusforsk­aren.

– Vi för en diskussion om hur vi ska prioritera på bästa sätt bland de få doser som har kommit till Sverige, säger han.

Doser från donationen har redan börjat användas på enstaka patienter i Sverige, berättar Maria Landgren som är läkemedels­chef på Region Skåne och har haft en central roll i att fördela donationen över landet.

– Vi får se de närmaste veckorna hur stor åtgången blir och då kan vi räkna ut hur länge donationen kommer räcka. Vi får vara rädda om den mängd vi har, säger hon.

Remdesivir är formellt sett inte godkänt av EU, men ett sådant beslut väntas från Eu-kommission­en senare i veckan.

EU för också diskussion­er med Gilead om hur doser av läkemedlet gemensamt kan reserveras och fördelas bland medlemslän­derna, meddelar Stefan de Keersmaeck­er, talesperso­n för Eu-kommission­en.

På en pressträff berättade han också hur kommission­en fick reda på att USA köpt upp nästan all tillgång av remdesivir.

– Vi blev inte informerad­e av den amerikansk­a regeringen, vi fick reda på det via media, sade han. (TT)

 ?? Foto: Ap/arkiv ?? Remdesivir ska förkorta sjukhustid­en för covidpatie­nter som får syrgastill­skott.
Foto: Ap/arkiv Remdesivir ska förkorta sjukhustid­en för covidpatie­nter som får syrgastill­skott.
 ?? Foto: Ben Margot/ap/arkiv ?? Läkemedels­tillverkar­en Gileads huvudkonto­r i Foster City, Kalifornie­n.
Foto: Ben Margot/ap/arkiv Läkemedels­tillverkar­en Gileads huvudkonto­r i Foster City, Kalifornie­n.
 ?? Foto: Stefan Zimmerman/tt/arkiv ?? Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektions­sjukdomar vid Karolinska institutet.
Foto: Stefan Zimmerman/tt/arkiv Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektions­sjukdomar vid Karolinska institutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden