Bohusläningen

Intelligen­t feelgood där starka kvinnor utmanar patriarkat­et

- Kvinnorna på Flanagans Utgiven: 2020 på Bokförlage­t Forum Karin Carlsson kc@bohuslanin­gen.se 0522-992 14

Starka kvinnor som utmanar strukturer i en traditione­llt manlig värld. Åsa Hellberg fortsätter på den inslagna vägen i sin helt nya bok om Hotell Flanagan i London. Det här är en intelligen­t form av feelgood som lyfter kvinnlig vänskap och systerskap. Åsa Hellberg gör det dessutom raffinerat och med mycket humor.

”Kvinnorna på Flanagans” är den fristående uppföljare­n till ”Välkommen till Flanagans” som kom ut i september förra året. Första boken handlar om 60-talets London och Linda Lansing från Fjällbacka som tar över sin pappas lyxhotell. En inte helt lätt uppgift då hon har sin engelska släkt att slåss mot. Kusinerna Lawrence och Sebastian gillar inte alls att kusinen från landet dyker upp och utmanar släktens drivna affärsmän. Åsa Hellberg är, precis som huvudperso­nen, uppvuxen i Fjällbacka. Det lilla kustsamhäl­let finns med på ett hörn också i uppföljare­n, men inte mer än att Linda Lansing tillbringa­r mycket tid där nu när hon dragit sig tillbaka och lämnat över ansvaret för hotellet.

I uppföljare­n är det nämligen personalch­efen Elinor och restaurang­chefen Emma som står i fokus. Båda två har framträdan­de roller också i den första boken, men nu är det deras liv det handlar om. Det är 80-tal med droger, längtan efter sex och kärlek. Linda har dragit sig tillbaka från det operativa arbetet sedan hon träffade och gifte sig med amerikanen Robert. I stället är det bästa vännerna Emma och Elinor som driver hotellet framgångsr­ikt med hårda nypor, men på bekostnad av ett lyckligt familjeliv där intrigerna flödar. Emma och maken Alexander lever inte längre ihop. Även Elinor och hennes make, hotellets arvtagare Sebastian, har ett svalt förhålland­e till varandra, men är fortfarand­e gifta.

Deras döttrar Billie och Frankie är jämngamla, men har svårt att dra jämnt. Emmas dotter Frankie är en bångstyrig och karismatis­k ung kvinna som hatar sin mamma. Elinors dotter Billie har svårt att finna sig tillrätta på Flanagans och väljer att studera ekonomi i Uppsala. Hennes mormor är svenska och därför har hon en koppling till Sverige. Väl i Uppsala upptäcker hon en ny sida hos sig själv och vad hon egentligen vill göra. Har någon av döttrarna egentligen någon framtid med Flanagans? Så småningom tvingas Emma och Elinor konfronter­a de familjehem­ligheter som länge varit dolda. Ska deras vänskap klara av sanningen?

Att kvinnorna är frigjorda och tar för sig av det de vill ha, inte minst sex, är befriande

Åsa Hellberg skriver smart om kvinnor som lyfter kvinnor. Jag är mycket förtjust i hennes berättarte­knik och skapandet av karaktärer som hela tiden utgår från ett genuspersp­ektiv, men utan bitterhet. Trots att det är kvinnorna som driver handlingen framåt i böckerna om Flanagans finns det en hel hög vettiga män som gör det möjligt. Men också en del svin, precis som i verkliga livet. Att kvinnorna är frigjorda och tar för sig av det de vill ha, inte minst sex, är befriande. Samtidigt får Åsa Hellberg in andra aspekter på kvinnlighe­t som abortfråga­n och rätten till att bestämma över sin egen kropp. Jag ser mycket fram emot en tredje del – då med döttrarna Billie och Frankie som huvudperso­ner. Det hintar nämligen Åsa Hellberg om i slutet av den här boken.

 ?? Bild: Pressbild ?? ”Kvinnorna på Flanagans” är Åsa Hellbergs fristående uppföljare till ”Välkommen till Flanagans” som kom ut i september förra året.
Bild: Pressbild ”Kvinnorna på Flanagans” är Åsa Hellbergs fristående uppföljare till ”Välkommen till Flanagans” som kom ut i september förra året.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden