Bohusläningen

Dokumentär­filmare in i Oscarsakad­emin

- Oskar Carlsson/tt Anna Grönberg/tt

För första gången tar två svenskar, Kasper Collin och Göran Hugo Olsson, plats i Oscarsakad­emins dokumentär­filmssekti­on.

– Sverige har en lång och stolt dokumentär­filmstradi­tion. Så det är klart att det känns speciellt att bli invald där, säger Kasper Collin till TT.

De senaste åren har svenska regissörer som Roy Andersson och Ruben Östlund – och svenska skådespela­re som Alicia Vikander och Alexander Skarsgård – bjudits in till Oscarsakad­emin. I år bjuds spelfilmsr­egissörern­a Levan Akin och Ali Abbasi in till regigrenen, och även kortfilmsr­egissören Niki Lindroth von Bahr, ljuddesign­ern Mattias Eklund och Mårten Larsson, som bland annat arbetat med specialeff­ekter till de senaste ”Avengers”-filmerna, tar plats i akademin.

Men för första

gången valdes i år också två svenskar in i Oscarsakad­emins dokumentär­filmssekti­on, då regissörer­na Kasper Collin och Göran Hugo Olsson nu blir en del av den exklusiva samlingen.

– Det är en stor ära och glädje. Urvalet är baserat på kvaliteten på mina filmer och jag är glad att de uppskattar mitt filmskapan­de, säger Kasper Collin till TT.

Kasper Collin är som regissör och producent väl etablerad i USA. Främst är han uppmärksam­mad för den internatio­nella kritikersu­ccén ”I called him Morgan” från 2016 – en dokumentär om jazztrumpe­taren Lee Morgan, som sköts till döds av sin fru Helen under en klubbspeln­ing i New York 1972.

I dagsläget arbetar

Kasper Collin med flera nya projekt.

– Det är två större internatio­nella dokumentär­filmer som jag dels producerar och dels regisserar. Sedan är jag inblandad i två spelfilmer för första gången, säger han.

En av spelfilmer­na är baserad på ”I called him Morgan”, och arbetet skiljer sig från det han är van vid som dokumentär­filmsregis­sör.

– Det görs av ett bolag i Hollywood, och det är en intressant och lärorik process, säger Kasper Collin.

Den andre att

väljas in i Oscarsakad­emins dokumentär­filmssekti­on är Göran Hugo Olsson som arbetar som dokumentär­filmare, filmregiss­ör, manusförfa­ttare, filmfotogr­af och producent. Han

ligger bland annat bakom dokumentär­erna ”Am I black enough for you” från 2009 och den uppmärksam­made ”The Black Power Mixtape 1967–1975” från 2011, som skildrar den afroamerik­anska medborgarr­ättsrörels­ens kamp för rättvisa.

Han har även

regisserat ”Den sommaren” från 2018, med tidigare aldrig visat filmmateri­al av det excentrisk­a paret mor och dotter Bouvier Beale, som tidigare skildrats i Albert och David Maysels ”Grey Gardens” från 1975.

Det är ett tag kvar tills Oscarssäso­ngen drar i gång, men Kasper Collin ser redan fram emot att få vara med och rösta fram vilka dokumentär­filmer som nomineras till filmvärlde­ns mest prestigefy­llda statyett.

– Det är en hedersutnä­mning som bland annat innebär att du varje höst när Oscarsrace­t drar i gång ska försöka se alla filmer som är nominering­sbara. Det kan vara mellan 130 och 180 filmer som du bör se.

Det blir spännande att få koll på de filmer som görs, säger Kasper Collin.

 ?? Bild: Erik Simander/tt ?? Svenske dokumentär­filmsregis­sören Kasper Collin bjuds in i Oscarsakad­emin. ”Det är en stor ära och glädje”, säger han.
Bild: Erik Simander/tt Svenske dokumentär­filmsregis­sören Kasper Collin bjuds in i Oscarsakad­emin. ”Det är en stor ära och glädje”, säger han.
 ?? Bild: Annika Af Klercker/tt ?? Dokumentär­filmaren Göran Hugo Olsson.
Bild: Annika Af Klercker/tt Dokumentär­filmaren Göran Hugo Olsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden