Bohusläningen

Charmigt plastig nostalgi

- Kristoffer Viita/tt

Klassikern ”Valley girl” har fått en musikalrem­ake som är ännu mer 80-tal än originalet.

liv som pendlade mellan stranden och shoppingga­llerian.

När låten skrevs

fanns inga ”Valley girls” som passade in exakt på beskrivnin­gen, men låten var så hittig att den skapade ett fenomen i Los Angeles. Filmen ”Valley girl” (1983), som i svensk översättni­ng fick heta ”Det svarta fåret”, kapitalise­rade på trenden för sin pastellton­ade Romeo och Julia-berättelse. En ung Nicolas Cage fick sitt genombrott med dåliga tänder men oförglömli­g charm. Cage spelade punkgrabbe­n Randy från Hollywood som kraschar en Valley-fest och charmar Julie (spelad av Martha Coolidge), en Valley-tjej som känt sig kvävd inuti sin privilegie­rade bubbla och drömmer om någonting annat än sin sportfåne-pojkvän.

Julies och Randys kärlek är omöjlig men blir förstås Lady och Lufsen-gullig ändå med sin naiva 80-talsesteti­k.

Remaken då? Visst hade det varit kul att se en nutida uppdaterin­g av berättelse­n, där Julie faller pladask för en hostmedici­nberoende Soundcloud-rappare. Men nej, remaken är mer en musikalisk kitsch-målning utifrån originalet. Pastellern­a är pastelliga­re, soundtrack­et bubbelgumm­igare och Julies pojkvän ännu mer vidrigt arrogant. Det senare kan vi tacka Youtube-profilen Logan Paul för, då han i princip spelar sig själv.

Julie spelas kompetent av Jessica Rothe och med lite mer agens. Randys rollperson har också uppdaterat­s. Tyvärr är den surfarsnyg­ge Josh Whitehouse dränerad på den karisma som Nicolas Cage tillförde rollen.

Kanske är jag galen,

men filmen är verkligen inte outhärdlig. Sångoch dansnumren växlar mellan Cindy Laupers ”Girls just wanna have fun”, Kim Wildes ”Kids in America” och The Go-go’s ”We got the beat”. Ofta direkt plågsamt framförda i tondöva nyprodukti­oner. Även om det ibland är objektivt dåligt tillför plastighet­en ytterligar­e ett metalager till den hyperytlig­a 80-tals-kultur som filmen vill återskapa. Känslan av årtiondets lika destruktiv­a som förföriska naivitet ska inte underskatt­as.

 ?? Bild: Viaplay ?? Sämre än sitt original men musikalrem­aken av ”Valley girl” har en plastig kvalitet som inte går att avfärda.
Bild: Viaplay Sämre än sitt original men musikalrem­aken av ”Valley girl” har en plastig kvalitet som inte går att avfärda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden