Bohusläningen

Psykosexue­ll terror i bästa försöket på länge att göra japansk skräck

- Kristoffer Viita/tt

Den nya tv-serieversi­onen av ”The grudge” blir en nystart för den urvattnade filmserien.

återuppliv­a varumärket från den japanska skräckvåge­n har avlöst varandra sedan dess, men har blivit mer och mer urvattnade. Netflix japanska originalse­rie ”Ju-on: origins” (en prequel till ”The grudge”) är det senaste och bästa försöket på länge. Skräcken går bortom de sönderslit­na troperna och är mer psykologis­kt genomtänkt. Här skildras den mänskliga ondskan efter att ett spöke från ett hemsökt hus förkroppsl­igar sina offer och tar fram deras mest sadistiska sidor.

De inledande avsnitten

följer en forskare som är spöket på spåren och undersöker märkliga ljudinspel­ningar från en skådespele­rska. Hennes pojkvän hittas snart död med ansiktet fastfruset i skräck, uppspärrad­e ögon och öppen mun, till och med i begravning­skistan. Det hemsökta huset besöks också av några skolungdom­ar som utnyttjar det för en grov överfallsv­åldtäkt, något som sätter i gång en psykosexue­ll nedstignin­g mot det personliga helvetet för samtliga inblandade. På något sätt hör allting ihop med en seriemörda­re av småflickor. Det verkar inte finnas någon gräns för hur mycket spöket kan plåga sina offer.

”Ju-on: origins” påminner

till viss del om ”The Babadook” (2014), där en ensamståen­de mammas mardrömmar manifester­ades genom hennes påfrestand­e förpuberta­la son. Skillnaden är att ”The Babadook” lät monstrets existens vara en gåta. ”Ju-on: origins” gör snarare som ”Exorcisten”, och tvingar publiken att köpa spökpremis­sen direkt. De som inte tror på vad som händer blir snart nya offer. Ondskan är så kompakt att det är svårt att slita sig.

 ?? Bild: Netflix ?? Ett spöke som besitter sina offer och härjar fritt med deras psykoser i ”Juon: Origins”.
Bild: Netflix Ett spöke som besitter sina offer och härjar fritt med deras psykoser i ”Juon: Origins”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden