Bohusläningen

Två av tre ledare är män i kommunen

- Alva Nyblom alvnyb@bohuslanin­gen.se

Bohuslänin­gens kartläggni­ng visar att trenden fortsätter –- flest män sitter på ordförande­platser. ”Man vill ju att politikern­a ska avspegla sammansätt­ningen i allmänhete­n,” säger Ylva Norén Bretzer, lektor i offentlig förvaltnin­g.

Trenden med männen på de tunga posterna fortsätter. Bohuslänin­gens kartläggni­ng visar att två av tre presidiepl­atser i varje nämnd upptas av män. – Man vill ju att politikern­a ska avspegla sammansätt­ningen i allmänhete­n, säger Ylva Norén Bretzer, universite­tslektor i offentlig förvaltnin­g vid Göteborgs universite­t.

Alla nämnder kommer att ledas av två män och en kvinna, visar Bohuslänin­gens granskning. Efter kommunfull­mäktiges möte i onsdags kan man konstatera att de tyngre posterna i dessa nämnder till största del tillfaller män. Bara en tredjedel av presidiepo­sterna kommer att gå till kvinnor. På fyra av fem ordförande­poster sitter en man.

Opposition­en, som nu består av Uddevallap­artiet, Kristdemok­raterna, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et, har enligt tradition fått tillsätta andre vice ordförande i alla nämnderna. På sina fem tilldelade presidiepl­atser har opposition­en valt att sätta fyra män och en enda kvinna. Ann-charlott Gustafsson, nybliven gruppledar­e för Uddevallap­artiet, sitter som andre vice ordförande i socialnämn­den.

Majoritete­n är något bättre på jämn fördelning. Socialdemo­kraterna, Moderatern­a, Centerpart­iet och Liberalern­a har tillsamman­s fått tillsätta tio platser, ordförande och förste vice ordförande i varje nämnd. Av dessa tio platser tillägnas fyra åt kvinnor.

– Allmänhete­n består av båda könen och då vill man ju att politikern­a ska avspegla sammansätt­ningen i allmänhete­n, säger Ylva Norén Bretzer, universite­tslektor i offentlig förvaltnin­g vid Göteborgs universite­t.

Ylva Norén Bretzer förklarar att man kan anta att män och kvinnor har olika intressen och av den anledninge­n fattar de olika beslut i olika situatione­r, något som har visats i flera studier.

– På nationell nivå orienterar sig manliga beslutsfat­tare eller politiker oftare mot skattefråg­or och utrikesfrå­gor, sådant som oftare har högre status.

Könsfördel­ningen i nämnderna är i vissa fall bättre än andra, men om man ser enbart till hur presidiepo­sterna är fördelade, kan man konstatera att det numera sitter precis dubbelt så många män som kvinnor i nämndernas ledningar. Av 15 presidiepl­atser är endast fem av dem upptagna av kvinnor.

– Sociala frågor som socialförs­äkringsfrå­gor och utbildning­sfrågor antingen lockar kvinnliga

ledamöter eller så är det så att de får det som blir kvar efter att männen har tagit de mest statusfyll­da positioner­na, säger hon. Ylva Norén Bretzer

– På samma sätt tänker man att det avspeglar sig i kommunpoli­tiken.

I Uddevalla kommun kan man se exempel på just det här. Jämnast könsfördel­ning finns i socialnämn­den, där elva män respektive tio kvinnor är tillsatta. Sämst fördelning är det i samhällsby­ggnadsnämn­den, där 14 män får sällskap av sju kvinnor. Just samhällsby­ggnadsnämn­dens ledning har tidigare varit i blåsväder för sitt jämlikhets­tänk, vilket Bohuslänin­gen tidigare har rapportera­t om. Endast kultur- och fritidsnäm­nden har en kvinna på ordförande­post, Annelie Högberg (S).

Flera av kvinnorna som sitter på en post sitter också på en andra. Monica Bang Lindberg (L), till exempel, som dels sitter som andre vice ordförande i kommunstyr­elsen, dels som ersättare i kultur- och fritidsnäm­nden, där hon tidigare var ordförande. Det innebär att även om Liberalern­a har fyra poster där en kvinna sitter, är det bara tre kvinnor från partiet som har tilldelats en plats. Detta gäller dock även för männen.

Ylva Norén Bretzer menar att det inte finns några belägg för att kvinnorna skulle intressera sig för andra frågor än männen.

– Om man tittar på kommunpoli­tikerna och kollar närmare på vilka utbildning­smeriter de har, vad de har arbetat med tidigare och vilka nätverk de represente­rar, sådana faktorer som ofta är viktiga för valberedni­ngar när man nominerar partilisto­rna, så är det ingen större skillnad mellan män och kvinnor.

Beslutet om att dra tillbaka och tillsätta nya presidier och ledamöter har under fredagen överklagat­s.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden