Bohusläningen

Få i vård efter många covidteste­r

- Källa: VGR Data och analys Kenneth Eriksson keneri@bohuslanin­gen.se 0522-99451

Nu-sjukvården sänker inte garden mot covid-19, men har i varje fall kunnat sänka beredskaps­läget.

Antalet personer som fått positivt svar på test av covid-19 är den stapel som växer mest nu inom sjukvården, vilket beror på att antalet genomförda tester också har skjutit i höjden. Dock har antalet smittade inte givit något stort genomslag i antalet sjukhusvår­dade patienter, där varierar det från dag till dag med enstaka upp- och nergångar.

– Vi har en liten, liten uppgång, säger Nu-sjukvården­s informatio­nschef Niklas Claesson om den riktning som kurvan tagit senaste dygnet.

På flera håll

i landet har mindre utbrott av covid-19 kunnat spåras tillbaka till studentfir­andet. Nu-sjukvården har dock klarat sig från lokala utbrott.

– Vi ser inga tydliga mönster. Vi har ingen tydlig koppling till studenten, eller midsommarf­irandet, i någon av åldersgrup­perna, säger Niklas Claesson som dock påpekar att Nu-sjukvården fortfarand­e tar emot allvarligt sjuka patienter.

Kommunikat­ionschefen understryk­er att de organisato­riska förändring­ar som görs inte beror på att man kunnat blåsa faran över. Tvärtom, men Nu-sjukvården går ner en nivå i beredskaps­läge. Från förstärkni­ngsläge till stabsläge.

– Om det blir en ny topp vet vi vilka grepp vi behöver ta, säger Niklas Claesson som förklarar att sedan coronaviru­set nådde Nu-sjukvården har man jobbat mycket intensivt med att förbättra kapacitete­n för att kunna behandla flera hundra patienter. För två veckor sedan var också behovet dubbelt så stort som i dag.

Trycket har alltså minskat?

– Delvis, men vi har också en annan kapacitet nu än tidigare. Nu har vi arbetssätt­en på plats, så om fler insjuknar vet vi vilka åtgärder vi behöver ta, säger Niklas Claesson.

Patienter med symptom

på covid-19 som söker hjälp på Näl kan nu gå direkt till ingången för covid-patienter sedan förtältet har plockats bort. Tidigare har personer med misstänkt luftvägsin­fektion mötts av medicinsk personal utanför sjukhusbyg­gnaden och skickats till en särskild ingång. Dessa patienter har seda haft ett eget spår och mötts av personal i skyddsutru­stning. Det spåret blir kvar.

– Vi kommer att behöva det här arbetssätt­et lång tid framöver, säger Niklas Claesson.

 ??  ?? Nu-sjukvården har en liten uppgång av antalet patienter som vårdas för covid-19.
Nu-sjukvården har en liten uppgång av antalet patienter som vårdas för covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden