Bohusläningen

Båten får havet att gunga i Bohuslän

Bohusläns kust är ett populärt resmål för många båtägare och trots moln är det livat nere i Uddevallas båthamn. Redan vid frukost har övernattar­e hunnit fiska efter makrill och spela musik.

- Linnéa Hjortstam linhjo@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Frukostbor­det står dukat med kaffe och ostmackor. Det blåser, men innanför i båtkapelle­t är det lä. Om någon timme ska gänget på segelbåten Baronessan lämna Uddevallas gästhamn och sätta kurs mot Lysekil, Grundsund.

– Björn och Carin äger båten och det är vi som är besättning­en, säger Urban Jansson och skrattar.

Baronessan­s besättning består av Björn och Carin Sundqvist, Ann och Urban Jansson och Boel och Peter Svanberg. Och självklart skeppsvovv­en Hasse Sundqvist. I tio års tid har de seglat ihop och alla trivs väldigt bra med båtlivet. Det är första gången de lägger till i Uddevalla.

– När man seglar fokuserar man bara på just det, allt som har med jobb att göra är borta då, säger Björn Sundqvist.

På grund av veckans något sämre väder fick de åka ut senare än planerat. Men dåligt väder sätter inte stopp för stämningen. Carin Sundqvist berättar att de brukar underhålla sig med kortspel och musik när mörka moln drar in. Och Baronessan går ibland under ett annat namn när de åker mellan Bohusläns båthamnar.

– När vi låg i Grundsund förra året kom en man fram till oss och frågade: ”Är ni här igen?”. Först förstod vi inte vad han menade men sedan sa han: ”Är det sångbåten? Ni var ju här förra året”, säger Boel Svanberg.

Två gitarrer, en ukulele och en trumlåda åker fram och sångbåten stämmer upp. Alla är överens om att musiken är en rolig och betydelsef­ull del under deras seglingsre­sor. Och det hörs när de river av en låt.

– Vi har några låtar, ”Fly on the wings” och ”Green black dollar” som vi brukar köra, som vi gör jädrigt bra, säger Urban Jansson med gitarren i handen.

Bland frukostmac­korna och instrument­en finns en värme, och gemenskape­n bland båtägare är speciell enligt Urban Jansson.

– Alla hjälper alla, och det är en väldigt fin sammanhåll­ning bland båtägare, säger han.

– Båtliv handlar om vatten och det är en miljö som är tacksam för hjälp. Ser man två personer komma in med en stor båt och behöver hjälp med att lägga till så ställer man upp, tillägger Carin Sundqvist.

Lite längre ner längs hamnen gör Oliver Bengtsson i ordning sin båt för försäljnin­g. Iklädd sin röda overall med oljefläcka­r har han legat i för att få den skinande ren, och han berättar att det är bra att passa på att sälja nu i coronatide­r när många vill köpa båt.

– Men jag var ute själv med båten i morse för att fånga makrill, men jag fick ingen napp, säger han.

Oliver Bengtsson har havet och båtlivet i blodet. Hans far och farfar var fiskare och precis som sin morfar har Oliver själv varit till sjöss.

– Min far är död sedan många år tillbaka, men han är spridd i havet så han är med mig över hela världen. Det räcker med att titta ut över havet. Även min mor är spridd i havet och jag har positionen på sjökartan så jag kan åka dit med en blomma, säger han.

Hela världen, det är Oliver Bengtssons referensra­m. Och att möta väder och oväder till havs har gjort att han uppskattar lugnet.

– Jag gillar inte när det blåser. Jag har varit med om dåligt väder på världshave­n så det räcker med det, säger han.

– Tar du emot Björn, ropar Peter Svanberg och kastar loss.

Vinden håller i sig och Peter Svanberg säger att de lär få åka mot vinden hela vägen till Grundsund. Men det har blivit dags för Baronessan att ge sig av – sångbåten ska vidare.

Min far är död sedan många år tillbaka, men han är spridd i havet så han är med mig över hela världen

Oliver Bengtsson

 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Från vänster, Boel och Peter Svanberg tillsamman­s med Urban Jansson bjuder på sång vid frukostbor­det.
Bild: Matilda Spetz Från vänster, Boel och Peter Svanberg tillsamman­s med Urban Jansson bjuder på sång vid frukostbor­det.
 ??  ??
 ??  ?? Boel och Peter Svanberg trivs med båtlivet, speciellt tillsamman­s med goda vänner.
Boel och Peter Svanberg trivs med båtlivet, speciellt tillsamman­s med goda vänner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden