Bohusläningen

Karl af Geijerstam: Tveksam affär i Strömstad

- Karl af Geijerstam Ledarskrib­ent

Det blir en försäljnin­g av fastighete­n Pilen 5 i Strömstad, det gamla sjukhuset. Nu har både Strömstads kommunfull­mäktige och regionstyr­elsen sagt ja till affären, vilket innebär att kommunen köper det gamla sjukhusomr­ådet för 55 miljoner kronor.

I regionstyr­elsen röstade alla för en försäljnin­g, men Sverigedem­okraterna ville ha med en skrivning om att fastighete­n ska användas för ett ”närvårdsce­ntrum”. Ur regionens synvinkel är affären logisk, eftersom regionen inte har så mycket verksamhet kvar. Fastighete­n är bara uthyrd till 60 procent.

Opposition­en i Strömstad har dock varit kritiska mot affären, med rätta. Fastighete­n är så stor att vare sig regionen eller kommunen kan fylla upp den med sina egna verksamhet­er. Det är rationellt och klokt att äga de fastighete­r som man faktiskt använder för egen verksamhet. Men att vara fastighets­förvaltare och hyresvärd för en mängd olika verksamhet­er som kan finnas i huset är en uppgift som bäst sköts av marknaden.

Kommunalrå­det Kent Hansson

(S) säger att huset kan inhysa ett framtida kommunalt tillagning­skök och ett nytt äldreboend­e. Det är i och för sig sant. Men faktum kvarstår att det finns mycket outhyrd yta. Kommunen kan ge sig ut på jakt efter fler hyresgäste­r. Men det finns många fastighets­kapitalist­er som redan äger fastighete­r för företag och kontor som sköter den uppgiften utmärkt i dag.

All överkapaci­tet som en kommun köper på sig, innebär allt en affärsrisk, en risk som i slutändan alltid skattebeta­larna får ta. Det är ingen skillnad på att äga en jättestor fastighet som det gamla sjukhusomr­ådet eller driva ett bussbolag (som Uddevalla) eller ett nöjesfält (som Göteborg). Kommer det inte in inkomster som kan bära drifts- och kapitalkos­tnader är det ingen bra affär. Kommunalrå­det är dock övertygad om att det är en bra affär. Det är också fastighets­mäklaren Sven-åke Persson som har räknat på affären och finner att den är lönsam.

Jo, det är

mycket möjligt. Det är antagligen också en bra affär för Uddevalla Omnibus att köpa Lysekils Buss. Det är dock frågan om det är en kommunal uppgift överhuvudt­aget att göra affärer, oavsett om man tror att det blir bra affärer. Persson menar ju till och med att om kommunen lyckas fylla huset med hyresgäste­r kommer värdet att bli så stort att det blir en vinst vid försäljnin­g. Ja, det är ambitioner och höga risker som privata företag kan ha. Men en kommun ska vara försiktig.

Moderatern­a påpekade i början av juni att Per Arwidsson (som förde fram den numera skrotade idén på att bygga ett kulturhus i Uddevalla) var intressera­d av fastighete­n redan i höstas. Men nu är han inte intressera­d av att bjuda över Strömstads kommun (vilket man kan förstå).

Nu kanske framtiden målas med alltför dystra färger. Facit har vi först om tio år, om ens då. Men det vi vet nu är att regionen gör en bra affär i dag. Om Strömstad gör en bra affär är högst osäkert.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden