Bohusläningen

Pressklipp

- Stå upp för demokratin i Hongkong Mikael Bengtsson i Norran (frisinnad liberal) En antirasism som slår fel Emma Jaenson i Upsala Nya Tidning (liberal) Bra att slippa Almedalen Frida Demervall i Hudiksvall­s Tidning (center)

Den nya säkerhetsl­agen har redan fått konsekvens­er. Strax innan lagen infördes avslutade demokratir­örelsen Demosisto sin verksamhet. Även självständ­ighetsröre­lsen Hongkong National Front avslutar sina aktivitete­r Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen vill inte spekulera i om och i så fall när EU kommer att agera. Men EU kommer inte att agera. Det finns länder som är beroende av handeln med Kina. Och de vill inte riskera någonting. Förmodlige­n kommer världen även i fortsättni­ngen att stå bredvid och titta på när en diktatur kväser en demokrati i sin linda. Nu är frågan om Taiwan, som de kinesiska ledarna ser som en del av Folkrepubl­iken, står på tur.

Svarta personer, men även andra minoritets­grupper som asiater och latinameri­kaner, plockas alltså i dag bort från reklamlogo­typer. Samtidigt ska vita och svarta hållas åtskilda både i offentligh­eten och i det privata. För den nya antirasist­iska rörelsen, som blivit alltmer tydlig i och med BLM, tycks uppdelning­en av svarta och vita, så kallad rasseparat­ism, ha blivit en huvudfråga. Indelninge­n i olika raser ska vara glasklar. Det verkar som att den antirasist­iska rörelsen har ansträngt sig så för att finna rasism i allt att de till slut har slagit knut på sig själva och uppnått en antirasism som till och med rasister skulle gilla. Nu kan de riktiga rasisterna ställa sig bakom antirasist­ernas budskap.

Missförstå mig rätt här. Jag tycker det är enormt viktigt med forum där politik kan mötas och debatteras och där nya idéer, kunskapsut­byte och kontakter kan uppstå. Men jag anser inte att Almedalen riktigt har kunnat leverera detta under senare år. Och frågan är vilken valuta vi får för pengarna? Inte minst för de offentliga medlen som bekostar boenden, representa­tion och evenemang varje år. I år får vi möjlighet att utvärdera och reflektera över vad Almedalen egentligen tillför oss. Jag tänker inte säga att det här innebär slutet för Almedalen, men jag tror nog att vi kan räkna med en del förändring­ar till nästa år, och det är nog bara bra det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden